El Carnestoltes 2023 ja és aquí i, per tant, el Dijous Gras, també. No saps què és el Dijous Gras? Ni com se celebra? Tradicionalment, el Dijous Gras o Llarder és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració. Amb el Dijous Gras s’inicien les festes de Carnestoltes i també serveix per avisar que només queda una setmana pel Dimecres de Cendra, que ens anunciarà la Quaresma o, cosa que és equivalent, que falten 40 dies per a la Setmana Santa.

🍴 On comprar la millor botifarra d’ou a Barcelona per Dijous Gras
 

📆 Dijous Gras 2023: quan és, què es menja i tradicions de Dijous Llarder

 

Per Dijous Gras és tradició menjar botifarra d'ou. En aquest dia, a més a més, també es mengen d'altres tipus semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.

Què és el Dijous Gras i en què consisteix la seva tradició

La tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder —també conegut com a dia de la truita o dia de l'ou i el porc— busca consumir aliments que després estaran prohibits per la Quaresma, destacant tota mena d'àpats amb gran quantitat de greix animal, com ara els llardons o la botifarra d'ou. Aquesta, de fet, és la més típica i com bé sabem és un embotit fet de carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre, que li donen un color groguenc. S'elabora i té un gust similar a la botifarra blanca i és molt comú integrar-la per fer una truita de botifarra d'ou.

El Dijous Gras guarda una estreta relació amb el dia de la truita. Hi ha moltes hipòtesis sobre el perquè, però la que més circula és la que explica que antigament, en un dia com avui, es feien unes ‘truites’ amb farina i grassa o sagí de porc i era popular anar al camp a menjar-se-la. Avui dia, aquesta farina i el greix amb el qual es feien les truites s’ha substituït per ous i, per aquest motiu, és tan tradicional endur-se a l’escola o la feina un entrepà de truita. Evidentment, però, cal tenir en compte que a cada comarca o regió se celebra d’una manera diferent aquest dia i amb una gran diversitat d’aliments i celebracions.

😋 5 idees originals per menjar la botifarra d'ou per Dijous Gras
 

La part més dolça d'aquesta època abans de Carnestoltes l'ofereix la coca de llardons, que es fa a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons i ha esdevingut una de les tradicions gastronòmiques més conegudes de Catalunya, repetint-se com a plat estrella per Sant Joan i Sant Pere i anant acompanyada de vi dolç, moscatell, malvasia o cava. Seguint la recepta més tradicional, només calen 20 minuts per fer aquesta coca de llardons, que és de les més senzilles d'elaborar. Es pot fer servir pasta full ja feta i comprada o dedicar-hi una estona més a preparar-la a casa.