És tradició menjar botifarra d'ou pel Dijous Gras. Una jornada subratllada en el calendari dels catalans per la seva importància i que ja és a tocar: el dijous 16 de febrer. A Barcelona i a tot el territori hi ha moltes carnisseries i xarcuteries que venen una botifarra d'ou d'altíssima qualitat. Us donem 5 idees per menjar botifarra d'ou aquest Dijous Llarder.

🍴 On comprar la millor botifarra d’ou a Barcelona per Dijous Gras
 

Diferents maneres per menjar botifarra d'ou aquest Dijous Gras

Tot i que és un costum històric que el Dijous Gras hi hagi a taula un plat de botifarra d'ou, aquest es pot presentar en formes molt diverses. És per això que et portem 5 idees originals per menjar la botifarra d'ou aquest 16 de febrer.

Entrepà de truita i botifarra d'ou

Una versió que s'acosta més al vessant clàssic del dia de la truita o dia de la botifarra d'ou, però que no deixa de ser una recepta deliciosa que no pot faltar en aquest llistat. És un plat contundent que et pot deixar ben tip i que val molt la pena tastar per aquest Dijous Gras.

🍴 Truita de botifarra d'ou per Dijous Gras | Receptes de La Gourmeteria

Truita de mongetes amb botifarra d'ou

Aquest ja és un plat que pot sorprendre a més un. Una bona truita de cinc o sis ous amb mongetes i botifarra d'ou és un bon àpat per satisfer aquells amb més gana. Elaborada amb ous, botifarra, cansalada, mongetes, sal i pebre negre, és un aliment energètic, ric en greix i colesterol, però, alhora, ric en proteïnes d’alt valor biològic. També té tots els aminoàcids essencials de l’ou i vitamines del grup B, vitamina A i ferro. L'elaboració no porta més de 15 minuts. Els ingredients per a 4 comensals són: 6 ous ben frescos,150 g cansalada, 1 botifarra d’ou, 150 g de mongetes i 1 gra d'all.

truita catalana pas000
Truita de mongetes amb botifarra d'ou

Botifarra d'ou amb allioli de mel i alga nori

El Dijous Llarder pot ser una oportunitat excel·lent per innovar i tastar per primer cop una manera diferent de menjar la botifarra d'ou. Aquesta és una recepta senzilla que recorda els makis japonesos. Els ingredients són una botifarra d’ou, alga nori i allioli de mel. La preparació consisteix a tallar la botifarra a rodanxes. Després tallar l’alga nori a tires. Per últim, tallar les dues cares de la botifarra d’ou amb allioli de mel i enganxar-hi l’alga nori.

Broquetes de botifarra d'ou amb bolets

És un plat molt divertit i senzill per aquelles ocasions en què volem gaudir d'aquest producte típic de la terra i de temporada. Tan sols es necessita una botifarra d'ou, bolets variats, salsa romesco, sal, romaní i oli d'oliva. L'elaboració és molt senzilla. Tallar la botifarra en trossos petits. Passar els bolets per la paella tot junts fins que estiguin ben cuits. Muntar les broquetes clavant primer un bolet, després tros de botifarra d'ou i després un bolet d'un tipus diferent de l'anterior per dotar de més sabors i varietats cada mos.

Botifarra d'ou amanida amb romesco i calçots

Aquesta recepta és d'una dificultat més elevada, però no comporta una elaboració de més d'una hora. Els ingredients per a 4 persones són: 4 panets, 4 botifarres d'ou, 10 calçots, 2 cebes, 2 L de vi negre, cibulet, oli d'oliva i sal. Per al romesco, 1 ceba petita, 1 pebrot vermell petit, 2 tomàquets madurs, 2 nyores, 50 g d'avellanes, 50 g d'aigua mineral, 30 g de vinagre, 150 g d'oli d'oliva i sal.

botifarra calçots i romesco
Botifarra d'ou amb calçots i romesco

Pelar les cebes i confitar-les en una cassola amb oli i sal a foc suau durant una hora i mitja. Coure la botifarra dins d'una cassola amb el vi, durant uns 15 minuts i deixar-la refredar a la nevera. Treure la part verda dels calçots i l'arrel, posar-los al forn damunt de la reixeta i deixar-los coure a 200 graus uns 20-30 minuts. Embolicar els calçots en paper de diari uns 10 minuts més. Pelar-los i tallar-los a trossos de 3, 4 centímetres i reservar-los. Per fer el romesco, posar les nyores a hidratar amb aigua ben calenta uns 45 minuts.

Mentrestant, fer un tall als tomàquets en forma de creu i treure-hi la part verda. Embolicar els tomàquets, les cabeces d'all, el pebrot i la ceba amb paper d'alumini i escalivar-ho tot al forn a 200 graus durant 40 minuts. Refredar i posar-ho en un got de túrmix la polpa de les nyores, les avellanes, l'aigua, el vinagre i la sal i triturar-ho, afegint-hi oli d'oliva, a poc a poc, per emulsionar-ho. Finalment, escalfar la botifarra al forn durant 10 minuts a 200 graus i, alhora, escalfar-hi també els calçots i el pa tallat per la meitat durant 5 minuts. Cobrir la base del pla amb la ceba confitada, posar-hi la botifarra al damunt, salsar-la amb el romesco i afegir-hi els trossos de calçot i el cibulet picat a sobre.

🍴 Dijous Gras 2023: quan és, què es menja i tradicions de Dijous Llarder