La temporada de mandarines ja és aquí. A l’octubre comencen a arribar als mercats les primeres peces de la collita, una mica més verdes i amb un punt més fresc, però amb tota la intensitat de sabor que les caracteritza. Aquesta fruita és una de les més consumides de la tardor i l’hivern, no només per la seva dolçor i practicitat a l’hora de pelar, sinó també pel seu paper clau en la prevenció de refredats gràcies al seu alt contingut en vitamina C. Mentre que Espanya és un dels principals productors mundials, a Catalunya, el Baix Ebre i el Montsià són les comarques que concentren gairebé tota la producció.

Arrenca la temporada de mandarines: tot el que has de saber

L’origen de la mandarina es troba a l’Àsia, on es conreava des de fa segles. Va arribar al Mediterrani al segle XIX i s’hi va adaptar molt bé gràcies al clima temperat. Amb els anys, es van introduir varietats híbrides com la clementina i la satsuma, que avui són les més conegudes. Catalunya compta amb unes 9.000 hectàrees de cítrics, i el 75 % corresponen a mandarina, segons dades del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. Això situa el territori com un productor modest, però consolidat, especialment al sud, on la climatologia és favorable. Fins i tot hi ha iniciatives singulars, com la finca Can Carlets a Collserola, que cultiva mandarines en plena àrea metropolitana de Barcelona.

Tret de sortida a la temporada de mandarines / Foto: Pixabay

Nutricionalment, la mandarina és molt més que vitamina C. També aporta fibra soluble, que ajuda a regular el colesterol i la glucosa en sang, i conté minerals essencials com potassi, calci i magnesi, importants per al correcte funcionament muscular i ossi. Els flavonoides i carotens que hi ha a la fruita actuen com a antioxidants, protegint l’organisme del dany cel·lular. Un detall poc conegut és que l’albedo —la part blanca entre la pell i els grills— concentra una bona part de la fibra i dels compostos antioxidants, i sovint s’elimina per comoditat. Diversos nutricionistes recorden que menjar la mandarina amb part d’aquesta capa pot ser més beneficiós que no pas treure-la del tot.

Les mandarines de temporada aporten vitamina C, antioxidants i fibra, reforcen el sistema immunitari i són un producte clau de les terres del Baix Ebre i Montsià

A l’hora de consumir-la, cal tenir en compte algunes pràctiques senzilles per conservar-ne les propietats. El suc hauria de consumir-se immediatament després d’esprémer-lo, ja que la vitamina C es degrada ràpidament amb el contacte amb l’aire. Els segments frescos, si es guarden a la nevera, aguanten entre cinc i set dies. Un altre consell és aprofitar-ne la pell ratllada, rica en olis essencials que aporten aroma i sabor en rebosteria, begudes o salses. Les primeres mandarines de la temporada, una mica més verdes, són especialment bones per donar un toc àcid i refrescant a plats dolços i salats.

Una recepta fabulosa amb mandarines

Com que la temporada de mandarines comença ara, us proposem una recepta ideal: les cassoletes de mandarina. Pren mandarines ben fresques i prepara una base de massa dolça (per exemple amb farina, mantega, sucre i ou), forra motlles petits i cou-los lleugerament. A part, prepara una crema suau de mandarina amb suc exprés, una mica de nata o crema i sucre, afegeix mascarpone o formatge fresc per donar cremositat i deixa refredar. Un cop fredes les bases, omple-les amb aquesta crema intensa de mandarina i decora amb ratlladura fina i petits segments. Aquesta combinació ressalta tot el perfil aromàtic de la mandarina: frescor cítrica, dolçor equilibrada i aquesta vivacitat pròpia de les primeres mandarines de la temporada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!