A l'hivern, no hi ha res que vingui més de gust que un bon tros de pa de pessic sucat en xocolata calenta. Un berenar, o esmorzar, que agrada a tothom i que triomfa sempre que es puja o es fa a casa. Es tracta d'una recepta polivalent que gaudeixen des dels més petits un diumenge al matí, fins als joves que surten de festa i empalmen per esmorzar una ració de xurros amb xocolata. Avui, dia mundial de la xocolata desfeta, t'expliquem la diferència principal entre aquesta recepta i la xocolata calenta; dues maneres molt similars de menjar el mateix que es fan amb tècniques diferents.

Xocolata desfeta o calenta

La xocolata desfeta sempre serà xocolata calenta; però la xocolata calenta, no té per què ser sempre desfeta. Ens expliquem:

La xocolata desfeta, com el seu nom indica, és xocolata sòlida que s'ha desfet. Habitualment es ven en tauletes especials per a rebosteria i es pot desfer al microones o al bany maria. Com que per a desfer-la s'ha d'escalfar, la xocolata desfeta sempre estarà calenta, perquè quan es refredi, deixarà de ser desfeta i es tornarà a solidificar.
Però la xocolata calenta no es fa a partir de xocolata sòlida sinó a partir de cacau en pols i llet. Per tant, si fem xocolata calenta a partir de cacau en pols, no podrem dir que la xocolata sigui desfeta.

🍫 Recepta de xocolata calenta
 

Com preparar cada tipus de recepta

La xocolata desfeta és la més senzilla de preparar. Només necessitem una tauleta de xocolata, preferiblement especial per a desfer, tot i que serveix qualsevol, i escollir una de les dues tècniques: al microones o al bany maria. Nosaltres t'explicarem com fer-ho al microones, ja que és la manera més ràpida i senzilla de fer-ho. Només et cal tallar a bocins petits la xocolata i afegir-la en un bol de vidre. Posa el bol al microones a potència mitjana i deixa'l durant menys d'un minut. Quan el treguis, la xocolata s'haurà començat a desfer i podràs començar a remenar-la amb una cullera. Si algun tros encara no s'ha desfet del tot, torna a posar el bol al microones una estona més, però vigila no et passis perquè no es cremi. Si vols fer-ho més cremós o més líquid, pots afegir mantega o llet a la xocolata.

D'altra banda, per a fer xocolata calenta, necessitaràs cacau en pols, llet i uns fogons. Si no t'agrada fer-ho amb llet o vols fer la recepta vegana, pots canviar la llet per aigua. L'únic que hauràs de fer és barrejar el cacau en pols amb una porció de la llet mentre poses a escalfar l'altra porció. Quan tinguis el cacau mesclat i la llet del foc bullint, ho hauràs de barrejar i remoure una estona fins que s'integri del tot. Aquesta xocolata calenta serà més líquida que la desfeta i la podràs refredar més sense que s'arribi a solidificar, tot i que la gràcia sempre és menjar-se-la calenta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!