Quan penses en una recepta gormanda, segurament el primer que et vingui al cap sigui el pastís de xocolata. El dolç preferit dels infants i el pecat més cobdiciat pels adults. I si hi ha un pastís de xocolata que destaca per sobre la resta és el pastís Sacher, una suculenta preparació feta amb dues tendres capes de pa de pessic que embolcallen una fina capa de melmelada i un bany de deliciosa xocolata negra que recobreix tot el conjunt. Avui, dia mundial del pastís de xocolata, t'expliquem l'origen d'aquest fabulós pastís austríac. 

🎂 Recepta de pastís de xocolata
 

Origen del pastís Sacher

El pastís Sacher és un dels pastissos més glamurosos i deliciosos del món. Una recepta relativament moderna originària d'Àustria que es prepara amb pa de pessic de xocolata i mantega, melmelada d'albercoc i xocolata desfeta. Deu el seu nom a Franz Sacher, ajudant de cuina la cort del príncep austríac Matternich. Durant un convit que el príncep oferia a uns invitats molt importants l'any 1832, el cuiner en cap del palau estava indisposat. Davant la desafortunada situació, Sacher va haver d'agafar les regnes de la situació i es va haver d'encarregar de preparar les postres especials de la cort a la seva manera. El resultat del pastís que va elaborar va tenir tant d'èxit que la família va guardar la recepta original. Una recepta que s'ha guardat curosament en secret fins al dia d'avui. Es coneix que només la família i quatre persones responsables de la fàbrica original Sacher-Torte coneixen els ingredients i els passos per elaborar el reconegut pastís. Només se sap que la recepta consta de 34 passos i que els ingredients són els que tothom fa servir, però ningú sap amb certesa les quantitats i els mètodes ideals per a elaborar una Sacher original.

Quan penses en una recepta gormanda, segurament el primer que et vingui al cap sigui el pastís de xocolata. El dolç preferit dels infants i el pecat més cobdiciat pels adults

Per què és típic dels aniversaris?

Si hi ha un moment en què és típic menjar pastís és durant la celebració d'un moment especial, sobretot d'un aniversari. El pastís de xocolata, a més, és la preparació més clàssica i habitual. L'origen del costum de menjar pastís i bufar les espelmes quan se celebra un aniversari, tradició àmpliament estesa arreu del món, té l'origen en un altre país centreeuropeu: Alemanya. Així com la Sacher va néixer a Àustria, la tradició de bufar les espelmes sobre un pastís té l'origen a Alemanya, concretament a la 'kinderfest', la 'festa de l'infant'. A principis del segle XIX, era típic que els pares i familiars preparessin un pastís als infants que feien l'aniversari. Una tradició que aleshores només podien celebrar les classes adinerades a causa de l'alt cost dels ingredients per a fer un pastís, però que es va anar popularitzant entre les classes més baixes amb l'arribada de la revolució industrial. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!