Mentre que a la gran majoria no li importa, fins i tot li agrada, tallar pernil, a molt pocs els agrada obrir ostres per la dificultat que a primera vista comporta. I no és d'estranyar perquè fa falta perícia i obrir-ne moltes per fer-ho gairebé de forma mecànica. Les ostres donen més respecte a l'hora d'obrir-les que de menjar-les, sobretot perquè es realitza amb un petit ganivet. Si ens atrevim i som principiants cal protegir la mà que subjecta l'ostra per si el ganivet se'ns rellisca. Cal estar concentrat en el que s'està fent perquè no hi hagi contratemps.

Les ostres han d'estar perfectament tancades

Ostres
Ostres / Font: Unsplash

Les ostres han d'estar perfectament tancades, senyal que en principi estan bones. Un altre aspecte que ens diu molt de l'ostra és que desprengui olor d'aigua de mar. Senyal de frescor. Cal introduir suaument el ganivet a la frontissa, amb la valva còncava cap a baix, i després portar-lo fins al final. Tallar el múscul que uneix les valves i rebutjar la de dalt. A continuació, si fos necessari, es neteja alguna petita resta de nacre que hagi pogut caure.

És convenient no malgastar el líquid que tenen, encara que hi ha qui assenyala que s'ha de fer –i aprofitar per a sopes o altres preparats- ja que l'ostra genera un líquid al poc de ser oberta, menys salí i amb més sabor. És bo olorar-les per saber si estan en perfectes condicions.

En l'actualitat hi ha estris que faciliten tot aquest procés. Alguns de nous són de silicona i s'introdueix allà l'ostra, protegint la mà de l'acció del ganivet. D'altres es poden contemplar en alguns restaurants o bars, de més dimensió i solen estar fixos. Es col·loca l'ostra i amb una palanca que té un full incorporat, després de posar-la a la frontissa es porta fins al final.

Ostres obertes
Ostres obertes / Font: Unsplash

Per resumir, et portem un pas a pas que pots seguir la següent vegada que hagis d'obrir ostres:

  • Pas 1: Agafa l'ostra, amb la part plana cap a dalt, amb una mà.
  • Pas 2: Introdueix el ganivet per a ostres entre les dues closques. Posa'l a la frontissa, el costat punxegut de l'ostra. Assegura't de no fer palanca, ja que podries trencar la closca i acabar amb escames a la carn de l'ostra.
  • Pas 3: Quan la closca comenci a moure's, gira el ganivet un quart de volta per assegurar-te que la closca es deixa anar.
  • Pas 4: Tallar al llarg del múscul adductor inferior fins a la meitat de la closca.
  • Pas 5: Assegura't de sostenir l'ostra en posició horitzontal per no perdre la humitat.
  • Pas 6: Retirar la closca plana.
  • Pas 7: Raspar el ganivet al llarg de l'interior de la closca i donar la volta a l'ostra a la closca per assegurar-se que ja no està enganxada al fons.
  • Pas 8: Servir l'ostra a la closca superior. Bona gana.