Els productors han de posar especial atenció perquè els seus aliments arribin en les millors condicions al mercat, cuidant la cadena de fred perquè es mantinguin dins de l'interval de temperatures que optimitza la seva conservació. Tanta vigilància per respectar la qualitat es tira per terra de vegades quan el producte arriba a les mans del consumidor. Ja des del mateix establiment, un dels errors més habituals que cometem és anar a comprar refrigerats o congelats i no portar amb nosaltres una bossa tèrmica que mitigui les conseqüències del canvi de temperatura que succeeix durant el transport fins a la nevera o el congelador domèstic.

Una bossa tèrmica ens ajuda a conservar millor el peix

Peix
Peix / Font: Unsplash

En el cas del peix fresc, si el mateix es consumeix el dia no és necessari posar una especial cura. No obstant això, per les rutines del món modern és freqüent que no puguem realitzar la compra la mateixa jornada en què el prepararem i l'opció de congelar-lo tampoc sembla la millor alternativa si tenim pensat posar-lo sobre la taula al menú del dia després. Llavors és quan ens fem la pregunta: com conservar el peix fresc durant més temps?

Peix fresc
Peix fresc / Font: Unsplash

Hi ha petits detalls que hem de tenir en compte a l'hora de conservar el peix fresc durant més temps:

  • El que abans el compris, millor. Com diu el refrany, a qui matina déu li ajuda, i mai millor dit. L'habitual és trobar el millor peix a primera hora del matí, però això no sempre és possible per motius de disponibilitat horària. També és veritat que a última hora pots trobar ofertes suculentes, però també hauràs d'assegurar-te de la qualitat del peix.

  • Com menys temps fora de la nevera, millor. El peix ha de romandre el menor temps possible sense refrigerar, per la qual cosa haurà de ser l'últim que compris abans de marxar a casa sempre que sigui possible. Et recomanem que, quan vagis a preparar peix, el compris en el moment i el portis directament a casa.

  • Fixa't en la procedència del peix. L'etiquetatge del peix ja és obligatori, per la qual cosa si ens fixem en la seva procedència ens donarà una pista de quants dies han passat des de la seva captura, un factor important també per saber el seu nivell de frescor.

  • Evita al màxim els cops. Si és possible, assegura't que el peixater protegeix correctament el peix que compris, doncs així ho podràs transportar amb la certesa que no porti cap cop, i així evitaràs que la textura de la carn es vegi afectada.

  • A la nevera, no pas més de dos o tres dies. Per conservar-lo correctament a la nevera, hem de mantenir una temperatura constant entre 0ºC i 4ºC, a la zona més fregeixi si és possible. A més, també pots amarar un drap i deixar-lo humit, embolicant amb aquest el peix i revisant que no s'eixugui de tant en tant.

  • La sal, un aliat per a peixos petits. En el cas de peixos com sardinetes o seitons, se'ls pot llançar també una mica de sal gruixuda que ajuda a la seva conservació, dificultant així el desenvolupament de bacteris. Això sí, després cal recordar no tornar a afegir sal en el moment de consumir-lo.