Estàs segur de què els ous campers que compres són realment frescos i de qualitat? Un nou informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) posa en dubte la fiabilitat de moltes marques disponibles als supermercats espanyols. Malgrat que l'etiquetatge i l'aparença prometen productes de més benestar animal i sabor, la realitat és que no tots els ous etiquetats com a campers o ecològics compleixen el que deurien. L'OCU ha analitzat 30 marques diferents, tenint en compte no només el preu, sinó també factors clau com la frescor, l'aspecte de l'ou, el gruix de la closca, el color de l'interior i, per descomptat, el sabor. El resultat ha generat preocupació: hi ha productes que, malgrat el seu elevat preu, presenten una qualitat que deixa molt a desitjar. A més, aquesta revisió arriba en un moment en què el preu dels ous ha pujat més d'un 25 % en poques setmanes, agreujant la tensió sobre un aliment essencial a la cistella bàsica.
Les pitjors marques d'ous campers segons l'OCU
El cas més cridaner ha estat el de la marca blanca d'Alcampo, la versió del qual campera ha estat la més mal valorada de l'estudi. Entre els motius destaquen la falta de frescor evident, closques fràgils, i un color pàl·lid de l'ou que revela una alimentació deficient de les gallines. Fins i tot el sabor ha estat qualificat com poc intens, molt per sota del que s'espera d'un ou camper. L'OCU considera que aquest producte no justifica ni el seu preu ni el seu etiquetatge, la qual cosa representa un advertiment clar a la distribució i, sobretot, als consumidors. El missatge és contundent: no et fiïs només de la paraula "camper", perquè pot ser que estiguis pagant de més per un producte mediocre i mal etiquetat.

Entre els motius de valoració hi ha: la frescor, les closques fràgils o el color pàl·lid de l'ou
L'organització també ha volgut tranquil·litzar el consumidor assenyalant que hi ha bones opcions al mercat. Marques com Rujamar i Carrefour Bio destaquen entre els ecològics, i en l'àmbit camper convencional, Guillén (Mercadona) i Pazo de Vilane reben molt bones valoracions. Tot i així, el focus no s'ha de posar només en la qualitat, sinó també en el preu. El cost dels ous s'ha disparat degut a l'alça del pinso, l'energia i els costos logístics, però també per possibles pràctiques especulatives que inflen el seu preu sense justificació. Per això, l'OCU demana més vigilància per part de les autoritats per protegir el consumidor i evitar abusos.

Comprar ous, que semblava una decisió senzilla, s'ha convertit a tot un exercici de responsabilitat. La pròxima vegada que estiguis al supermercat, pren un moment per revisar el que tries. La teva butxaca i el teu paladar ho notaran. I si pots, comparteix aquesta informació: com més ho sapiguem, millor elegirem.