Superar-se generació rere generació, apostar per la família i anar tots a una. Amb aquests tres eixos, el celler Perelada (D.O. Empordà) celebra aquest 2023 el seu centenari amb la mirada posada en el futur i amb dos grans objectius estratègics damunt la taula. D'una banda, ser referents en sostenibilitat; de l'altra, continuar creixent en qualitat, passant d'elaborar vins excel·lents a vins excepcionals que reflecteixin el paisatge i la diversitat del territori empordanès.

Un llegat familiar centenari

Així ho han anunciat aquest dimecres en un acte celebrat a Barcelona Javier Suqué, president i copropietari de Perelada, juntament amb els seus germans, i Delfí Sanahuja, enòleg i director tècnic de la companyia des de fa 30 anys. Suqué ha ressaltat el valor familiar del celler i el fet de rendir un homenatge al seu avi i al seu besavi. "El celler Perelada representa un llegat familiar incalculable. De fet, la majoria dels negocis familiars no superen les tres generacions i nosaltres ja en portem quatre, camí a la cinquena", ha manifestat el president i copropietari de Perelada.

Tots dos han celebrat el gran moment que viu la companyia. Durant el 2022 ha facturat més de 20 milions d'euros, un 10% més que el 2019, l'últim exercici econòmic prepandèmia. A més, Suqué ha avançat que la marca preveu créixer un 10% aquest 2023 i superar els 22 M€ en vendes. "Som una família molt petita, unida i sense complexitats. Estem tots d'acord cap a on volem anar i els números ens impulsen a seguir així", ha precisat Javier Suqué.

Una festa immersiva i el Vi del 100

El president i propietari, i l'enòleg i director tècnic han explicat que el celler celebrarà el 100 aniversari amb accions com una gran festa immersiva per a tothom en el Centre d'Arts Digitals IDEAL Barcelona o la creació d'un dels vins més exclusius -uns 250 € l'ampolla- que ha elaborat Perelada fins al dia d'avui: el Vi del Centenari. "Volem que el nostre celler sigui un destí turístic de primer ordre en l'àmbit nacional i internacional", ha especificat Suqué, que ha afegit que la festa immersiva i el Vi del Centenari "són dos homenatges al nostre celler, líder de la D.O. Empordà i, per ressaltar que som únics a Europa".

Els actes de celebració del centenari de Perelada començaran el pròxim mes de maig amb una exposició i tastos immersius a Barcelona. Serà una festa que traslladarà als assistents a Perelada, al seu esperit i a la seva història, a través de diferents espais i experiències amb l'ús de les arts digitals immersives. Tot amb un fort component emocional i multisensorial que el convertiran en un esdeveniment memorable. La celebració concentrarà enologia, gastronomia, art i música durant quatre dies i s'adreçarà a diferents públics. Concretament, els dies 6 i 7 de maig estarà obert al públic general que, amb un preu simbòlic, podrà gaudir de l'experiència i tastar alguns vins de Perelada.

El Vi del Centenari és un dels vins de gamma més alta, un vi únic del qual només se n'han fet poc més de 1.000 ampolles. Aquesta edició limitada pretén ser un tribut al somni visionari d'una família, ara fa cent anys, de recuperar segles de tradició vitivinícola a l'Empordà. Està elaborat amb el millor raïm, garnatxa i syrah, de la finca més emblemàtica de Perelada: la finca Garbet, i ha envellit 12 mesos en botes de roure francès i la resta en ampolla. Tanmateix, Perelada també llançarà aquest 2023 el Cava Edició Especial Centenari, un cava que fa una nova versió del primer que es va crear al petit celler que es trobava sota el Castell de Peralada, el primer indret que va emprar la família.