Cada vegada està més estès que en demanar carn, ja sigui una hamburguesa o un entrecot, es pregunti pel punt de la carn. Això és una cosa que sempre m'ha agradat i que ara encara més. I és que, normalment, quan demanes la carn molt cuita sempre hi ha qui ha de recordar que així es perd sabor, qualitat, textura, etc. Ara, davant d'aquests que es mengen la carn pràcticament crua i criden als quatre vents que així és com ha de ser, hi ha un argument amb què callar-los: la seguretat.

Perill innecessari i un enemic conegut

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha confirmat el que ja molts sabien i alguna cosa que els nutricionistes fa temps que diuen. Consumir carn de boví poc cuinada augmenta el risc d'intoxicació alimentària en un 30%. És a dir, una xifra important a tenir en compte. Aquest risc descendeix a mesura que es cuina la carn, sent el punt més segur quan el centre de la peça que consumirem ha arribat als 63 °C. Això es pot traduir en el fet visual que no és rosa ni, per descomptat, sagna en tallar-se.

Plats de carn i hamburguesa / Foto: Pixabay
El més segur és quan el centre de la peça ha arribat als 63 °C / Foto: Pixabay

La carn crua pot estar contaminada amb microorganismes i això és molt més habitual del que podem creure. I un dels més habituals és el bacteri Escherichia coli (E. coli), que pot arribar a causar infeccions molt greus. Aquesta malaltia pot tardar fins a 72 hores a donar la cara i el seu símptoma més habitual és la diarrea sobtada i intensa. També es pot produir febre, inapetència, còlics i també vòmits. Si t'estàs preguntant per què no ens posem tots malalts cada vegada que consumim carn de boví, la resposta és fàcil, aquest i la majoria de patògens moren en cuinar-se.

Més perill a la carn picada

Aquest bacteri, igual com moltes d'altres, se sol quedar a la superfície de la carn, per la qual cosa, si parlem d'un bistec, és molt probable que mori en posar-la al foc (per molt poc temps que la cuinem). Però en el cas de les hamburgueses, en picar la carn, aquest bacteri s'estén per tota la carn i, el que és pitjor, en deixar-la preparada durant hores, aquest bacteri es reprodueix a gran velocitat intoxicant tota la carn.

Plats de carn i hamburguesa / Foto: Pixabay
Aquest i la majoria de patògens moren en cuinar-se la carn / Foto: Pixabay

Per això, quan estem fora de casa, la recomanació és consumir la carn molt cuita, sobretot si parlem de persones grans, nens o immunodeprimits. També és important recordar que les hamburgueses no són l'única preparació que es veu afectada per aquest bacteri. La carn picada en general es veu exposada a aquest perill, per la qual cosa sempre cal anar amb compte quan es compra i, sobretot, quan s'emmagatzema a casa. Sabent això, és recomanable consumir-la ràpid, picar-la a casa o en llocs de confiança i cuinar-la per complet. Només així es poden minimitzar riscos i gaudir tranquil, sigui d'una bona hamburguesa o de qualsevol altre plat amb carn.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!