Les patates fregides tenen un poder gairebé hipnòtic: cruixents per fora, tendres per dins i tan addictives que acompanyen gairebé qualsevol menjar. Des d'hamburgueses i frànkfurts fins a un bon filet de vedella o fins i tot uns musclos al vapor (una cosa molt belga). N'hi ha en restaurants de menjar ràpid i també en els d'estovalles de tela i moltes copes diverses damunt la taula. No importa l'ocasió, sempre hi ha espai per a un bol de patates que es van consumint gairebé sense pensar, com si fossin pipes.
Aquestes patates cruixents sense fregir són el nou snack viral
Tanmateix, darrere d'aquesta temptació irresistible s'amaga un fet innegable: les patates fregides són una bomba de calories buides i greixos saturats. Cada tros de patata cuinat en oli calent acumula lípids que, consumits en excés, poden elevar els nostres nivells de colesterol “dolent” (LDL) i disparar el risc de malalties cardiovasculars. A més, els aliments ultraprocessats i fregits afavoreixen la inflamació crònica i dificulten el control de pes, convertint un plaer puntual en un hàbit que passa factura a la nostra salut.
Atès com d'estimades que són les patates fregides convenen trobar alternatives més equilibrades. Què tal si poguéssim gaudir d'aquest mateix cruixit i sabor satisfactori sense submergir-les en oli roent? Paula Monreal, més coneguda en xarxes com @Paufeel, la té. Aquesta influenciadora, autora de diversos llibres i amb un bon grapat de vídeos virals de receptes delicioses i sanes, sorprèn ara amb una recepta de patates fregides amb una quantitat d'oli mínima.
Com ho aconsegueix? Puja el nivell
Apunta. Paula recomana tallar les patates amb una mandolina perquè quedin bé fines. Després les remulla en aigua per eliminar el midó. Les asseca amb paper de cuina i les va ajuntant de dos en dos per fer una espècie de rotllets que uneix amb un escuradents. Toca afegir una mica d'oli (millor en esprai per controlar la quantitat), una mica de sal i directes a la fregidora d'aire. En 12 minuts tindràs un snack saludable i deliciós. Aquesta recepta, per si sola, és una meravella, però sempre es pot millorar. Si ets fans de les espècies i de tastar sabors nous, aquí tens unes bones idees.
En primer lloc, pebre vermell fumat i all en pols: barreja una culleradeta de pebre vermell dolç o picant amb mitja culleradeta d'all en pols i una mica de sal. El fumat del pebre vermell realça el sabor i l'all aporta profunditat. Romaní i farigola frescos: pica finament uns branquillons de romaní i farigola, barreja-les amb una mica de sal i un rajolí d'oli en esprai abans d'enfornar. Quedaran cruixents i perfumades. Curri suau: empolvora una culleradeta de barreja de curri (sense sal afegida) i un pessic de cúrcuma. La combinació aporta un toc exòtic i un color daurat irresistible.
Però encara n'hi ha més. Formatge parmesà i orenga: just en sortir de la fregidora d'aire, ruixa amb oli en esprai, empolvora una cullerada de formatge parmesà ratllat i mitja d'orenga seca. Es formarà una capa cruixent i saborosa. Xile en pols i comí: si t'agrada el picant, combina mitja culleradeta de xili en pols, mitja de comí molt i una mica de sal. Obtindràs unes patates amb un petit cop de calor i sabor terrós. Amb qualsevol d'aquestes opcions, les teves patates quedaran tan delicioses que no trobaràs a faltar l'oli de la fregidora tradicional.