Les patates fregides tenen un poder gairebé hipnòtic: cruixents per fora, tendres per dins i tan addictives que acompanyen gairebé qualsevol menjar. Des d'hamburgueses i frànkfurts fins a un bon filet de vedella o fins i tot uns musclos al vapor (una cosa molt belga). N'hi ha en restaurants de menjar ràpid i també en els d'estovalles de tela i moltes copes diverses damunt la taula. No importa l'ocasió, sempre hi ha espai per a un bol de patates que es van consumint gairebé sense pensar, com si fossin pipes.
Aquestes patates cruixents sense fregir són el nou snack viral
Tanmateix, darrere d'aquesta temptació irresistible s'amaga un fet innegable: les patates fregides són una bomba de calories buides i greixos saturats. Cada tros de patata cuinat en oli calent acumula lípids que, consumits en excés, poden elevar els nostres nivells de colesterol “dolent” (LDL) i disparar el risc de malalties cardiovasculars. A més, els aliments ultraprocessats i fregits afavoreixen la inflamació crònica i dificulten el control de pes, convertint un plaer puntual en un hàbit que passa factura a la nostra salut.

Atès com d'estimades que són les patates fregides convenen trobar alternatives més equilibrades. Què tal si poguéssim gaudir d'aquest mateix cruixit i sabor satisfactori sense submergir-les en oli roent? Paula Monreal, més coneguda en xarxes com @Paufeel, la té. Aquesta influenciadora, autora de diversos llibres i amb un bon grapat de vídeos virals de receptes delicioses i sanes, sorprèn ara amb una recepta de patates fregides amb una quantitat d'oli mínima.
Com ho aconsegueix? Puja el nivell
Apunta. Paula recomana tallar les patates amb una mandolina perquè quedin bé fines. Després les remulla en aigua per eliminar el midó. Les asseca amb paper de cuina i les va ajuntant de dos en dos per fer una espècie de rotllets que uneix amb un escuradents. Toca afegir una mica d'oli (millor en esprai per controlar la quantitat), una mica de sal i directes a la fregidora d'aire. En 12 minuts tindràs un snack saludable i deliciós. Aquesta recepta, per si sola, és una meravella, però sempre es pot millorar. Si ets fans de les espècies i de tastar sabors nous, aquí tens unes bones idees.
@paufeel Patates cruixents sense fregir: l'snack que no deixes de fer. Busques una manera original i saludable de menjar patates? Aquestes patates en forma de canonet t'encantaran. Es van fer súpers virals fa uns mesos i em vaig quedar amb les ganes de fer-les, i quan les hi vaig veure fer la meva germana @elenaysucocina vaig dir la pròxima, jo. Això sí, pren bona nota dels temps i tips perquè allà hi ha la clau perquè et quedin perfectes. Ingredients per a 2 persones: 1 patata gran Sal Oli d'oliva verge extra Elaboració: Renta la patata i talla en rodanxes fines, el millor és una mandolina per fer aquest tipus de tall|cort. Jo li deixo la pell. Una vegada tallades, passa-les per aigua per treure'ls el midó. Posa'n dues rodanxes una a sobre de l'altra, enrotlla i segella amb un escuradents. Posa-les en un bol, ruixa amb oli d'oliva verge extra, barreja i porta a la fregidora d'aire durant 12 minuts. Els primers 6 minuts jo les he posat a 170 i els últims 6 poso la fregidora a 180 graus, et recomano que les miris de tant en tant per veure si has de moure-les una mica o fins i tot pot ser que algunes es facin abans i hagis d'anar traient. També les pots fer en forn, seran uns 20/25 min a 180 graus i també hauràs de controlar per fer-los la volta o fins i tot treure'n alguna abans de temps. Recorda que cada fregidora d'aire és un món quant a potència, així que els temps poden variar. La meva fregidora és la @cosori.es TwinFry Dual Blaze, en ser ambaixadora tinc -15% de dto que podràs trobar en els meus destacats. Espero que us agradin tant com a mi, gràcies per tots els vostres comentaris i què tingueu un bonic dia. #patatassaludables #freidoradeaire #snacksaludable #recetasfáciles #cocinasana #patatascrujientes #patatacrujiente #comidareal #sinfrituras #airfryerideas #recetasrapidas #healthypotatoes #airfryersnack #crispygoodness #airfryerrecipes #homemadefood #easyrecipes #glutenfreesnack #airfriedpotatoes ♬ so original - Paufeel
En primer lloc, pebre vermell fumat i all en pols: barreja una culleradeta de pebre vermell dolç o picant amb mitja culleradeta d'all en pols i una mica de sal. El fumat del pebre vermell realça el sabor i l'all aporta profunditat. Romaní i farigola frescos: pica finament uns branquillons de romaní i farigola, barreja-les amb una mica de sal i un rajolí d'oli en esprai abans d'enfornar. Quedaran cruixents i perfumades. Curri suau: empolvora una culleradeta de barreja de curri (sense sal afegida) i un pessic de cúrcuma. La combinació aporta un toc exòtic i un color daurat irresistible.
Però encara n'hi ha més. Formatge parmesà i orenga: just en sortir de la fregidora d'aire, ruixa amb oli en esprai, empolvora una cullerada de formatge parmesà ratllat i mitja d'orenga seca. Es formarà una capa cruixent i saborosa. Xile en pols i comí: si t'agrada el picant, combina mitja culleradeta de xili en pols, mitja de comí molt i una mica de sal. Obtindràs unes patates amb un petit cop de calor i sabor terrós. Amb qualsevol d'aquestes opcions, les teves patates quedaran tan delicioses que no trobaràs a faltar l'oli de la fregidora tradicional.