El mes de març marca el començament de la primavera a moltes regions de l'hemisferi nord, la qual cosa el converteix en un moment ideal per començar a plantar una varietat d'aliments al jardí. La temperatura comença a pujar i els dies s'allarguen, proporcionant les condicions perfectes perquè les llavors germinin i les plantes creixin vigorosament. A continuació, es presenten alguns aliments que es poden plantar al març i consells per tenir èxit en el seu cultiu:

1. Vegetals de full verd: El març és un bon moment per plantar una varietat de vegetals de full verd, com enciam, espinacs, bledes i col arrissada. Aquestes plantes prosperen en climes frescos i poden tolerar algunes gelades, la qual cosa les fa perfectes per a la temporada de primavera.

2. Arrels i tubercles: Les arrels i tubercles com pastanagues, remolatxes, raves i patates poden plantar-se al març. Assegura't de triar una varietat primerenca que pugui madurar abans que arribin les altes temperatures de l'estiu.

eric muhr Visn MtNX s unsplash
Tubercles al natural / Foto: Unsplash

3. Llegums: Els llegums com pèsols i faves són ideals per sembrar al març. Aquestes plantes són fixadores de nitrogen, la qual cosa significa que enriqueixen el terra amb nutrients, millorant la salut general del jardí.

4. Herbes aromàtiques: Moltes herbes aromàtiques, com a coriandre, julivert, alfàbrega i anet, poden sembrar-se al mes de març. Aquestes plantes són fàcils de conrear i poden agregar-se fàcilment a una varietat de plats per donar sabor i aroma frescos.

5. Bròcoli i coliflor: El bròcoli i la coliflor són vegetals crucífers que es poden plantar en març per collir a la primavera i principis d'estiu. Aquestes plantes necessiten molt sol i terra ben drenat per créixer adequadament.

adi rahman wpJzb1lX5Ac unsplash
Bròcoli, un aliment a tenir en compte en març / Foto: Unsplash

El març marca el començament de la primavera a moltes regions de l'hemisferi nord

Consells per plantar al març:

  • Preparació del terra: Abans de plantar, assegura't de preparar adequadament el terra, eliminant les males herbes i agregant compost o adob orgànic per millorar la fertilitat i l'estructura del terra.
  • Protecció contra les gelades: Encara que el març marca l'inici de la primavera, encara hi pot haver risc de gelades. Considera cobrir les teves plantes amb mantes flotants o túnels de cultiu per protegir-les del fred.
  • Reg adequat: Mantén el terra uniformement humit però no amarat per promoure un creixement saludable de les plantes. Evita regar en excés per prevenir problemes de putrefacció de l'arrel.
  • Rotació de cultius: Sempre és una bona pràctica rotar els cultius al jardí per prevenir l'acumulació de malalties i plagues. Intenta plantar diferents tipus de vegetals en diferents àrees del jardí cada any.

Plantar aliments al març és una excel·lent manera d'aprofitar al màxim la temporada de creixement de primavera i proveir el teu jardí amb una àmplia varietat de productes frescos i saludables. Amb la preparació adequada i les cures apropiades, pots gaudir d'una abundant collita en els mesos venidors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!