El bròcoli és conegut per tots els beneficis que aporta al nostre organisme. Sabem que prevé malalties com el càncer, reforça el nostre sistema immunològic, regula els nivells de colesterol a la sang i millora la nostra visió.

Malgrat tot això, el consum excessiu de bròcoli no és saludable com pensem; aquest verd amic té la capacitat juntament amb la col de cabdell, la coliflor, col i creixen, de crear alteracions a la tiroide.

Aquests problemes es desenvolupen perquè bloquegen la utilització i absorció del iode, frenant l'activitat de la glàndula tiroide. Un estudi realitzat per la Universitat d'Oregon, declara que el consum de 150 grams al dia durant 4 setmanes és bo i no causa cap perill.

Brócoli trossejat
Bròcoli trossejat / Font: Unsplash

El bròcoli cru no és gens recomanable per a les persones que pateixen problemes de ronyó, segons indica l'Institut de Nutrició de Puleva. D'altra banda, l'Universitat de Dundee, va realitzar un estudi demostrant que en rostir el bròcoli augmenta la seva acidesa i aquests nivells són similars al dels refrescos; l'excés del consum de bròcoli rostit pot causar erosions a les dents.

Cap excés no és bo, per gaire saludable que sembli

Cap excés no és bo, per gaire saludable que sembli. Si sorgeixen dubtes respecte als efectes secundaris del bròcoli, és millor consultar al metge, aquest coneix millor els beneficis del bròcoli i com serà la relació del vegetal amb el teu cos.

Però no et quedis amb aquest mal sabor de boca. Els beneficis del bròcoli són molts, com aquests que t'esmentem a continuació i que fan que sigui un aliment excel·lent a incloure en la teva dieta:

Té propietats anticancerígenes.

Les verdures crucíferes contenen diversos antioxidants i substàncies antiinflamatòries capaces d'augmentar la protecció del cos humà contra el càncer. S'ha estudiat especialment el sulforafan per la seva capacitat per inhibir l'enzim histona deacetilasa (HDAC), que participa en la formació de cèl·lules canceroses. El bròcoli és una rica font de sulforafan. A més, el folat sembla tenir una acció protectora contra el càncer de mama i altres tipus de càncer.

Brócoli aliñado
Bròcoli / Font: Unsplash

Impulsar el cor

Segons un estudi que va tenir lloc a la Universitat de Kentucky, una dieta rica en fibra podria reduir el risc de malalties cardiovasculars, com els accidents cerebrovasculars. La fibra sembla reduir els nivells de colesterol i pressió arterial. El bròcoli cru és ric en fibra, mentre que l'alt contingut de potassi del bròcoli ofereix ajuda addicional per controlar la pressió arterial.

Enfortir els ossos

El bròcoli conté dos components principals que contribueixen a la formació d'un sistema ossi saludable, vitamina K i calci. Aquests compostos ajuden a evitar l'osteoporosi i prevenen altres malalties dels ossos. Una tassa de bròcoli (100 g.) supera les necessitats diàries de vitamina K d'un adult sa.

Millorar la digestió

El bròcoli té un alt contingut de fibra. Menjar bròcoli pot millorar la funció intestinal, el que porta a un sistema digestiu saludable. A més, pot ajudar-nos a excretar qualsevol toxina nociva.

Promoure la salut de la pell

El bròcoli és una gran font de vitamines C, E i A, que juguen un paper crucial en la salut de la pell. La vitamina C juga un paper vital en la formació de col·lagen i ajuda que la pell llueixi més sana i jove.

Tanmateix, el bròcoli, com qualsevol altre aliment, s'ha de consumir en quantitats regulars i només com a part d'una dieta equilibrada.