L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha celebrat aquest dilluns una taula rodona amb el títol “La Dona i la Gastronomia Catalana – El talent no té gènere”, a l’Espai Francesca Bonnemaison. L’acte ha reconegut el paper essencial de les dones en la història, el present i el futur de la cuina catalana, des de les mestresses de casa que van preservar els sabors de la memòria fins a les professionals que avui projecten la nostra gastronomia al món.

Una trobada de primer nivell

Moderada pel periodista Antoni Bassas, la sessió ha comptat amb la participació de Carme Ruscalleda, cuinera de referència i vicepresidenta de l’ACGN; Helena Garcia, periodista i amant de la cuina; Carlota Puigvert, xef del restaurant Les Cols (Olot); i Casilda Agenjo, mestressa de casa i defensora de la cuina tradicional catalana. L’elecció de l’Espai Francesca Bonnemaison no és casual. Aquest centre històric de Barcelona, fundat el 1909 com el primer d’Europa dedicat a la formació cultural i professional de les dones, simbolitza la transmissió del coneixement, la sensibilitat i el progrés. En aquest context, la cuina es reivindica també com una eina de cultura, de diàleg i de transformació social. El mateix esperit que va impulsar Bonnemaison —donar veu, espai i valor a les dones— és el que travessa avui la gastronomia catalana: un ofici que ha evolucionat des de la intimitat de les llars fins a l’excel·lència dels grans restaurants.

La cuina catalana és una història de sensibilitat i de rigor, de memòria i creativitat, de tradició i futur

Taula rodona sobre Dona i Gastronomia Catalana. / Foto: ACGN

La taula rodona es concep com un espai viu i proper de conversa, on les ponents reflexionen sobre com la cuina catalana ha passat de ser un saber domèstic a convertir-se en patrimoni cultural i motor econòmic. De les àvies i mares que van transmetre receptes i valors fins a les xefs que innoven sense perdre l’essència, la cuina catalana és una història de sensibilitat i de rigor, de memòria i creativitat, de tradició i futur. L’acte ha seguit un guió estructurat en quatre eixos: les arrels, com a base de la nostra cultura gastronòmica; la identitat, com a llenguatge propi capaç d’explicar-nos al món; el territori, com a font d’autenticitat i sostenibilitat; i el futur, amb la mirada posada en el relleu generacional i la formació de nous talents.

“El talent no té gènere, i la cuina catalana és un dels millors exemples de com la passió, la constància i la sensibilitat han fet créixer un patrimoni comú”

El president de l'ACGN, Carles Vilarrubí, durant la presentació de la taula rodona sobre Dona i Gastronomia Catalana. / Foto: ACGN

A través d’aquest recorregut, es posa de manifest que la cuina catalana és identitat, territori, emoció i economia. Darrere de cada plat hi ha una xarxa viva de pagesos, pescadors, productors, restauradors i artesans que fan possible una gastronomia que crea riquesa i cohesió. “El talent no té gènere, i la cuina catalana és un dels millors exemples de com la passió, la constància i la sensibilitat han fet créixer un patrimoni comú”, afirma el president de l’ACGN, Carles Vilarrubí. Amb aquest acte, l’Acadèmia vol retre homenatge a totes les dones que, des de la cuina domèstica o des dels grans restaurants, han contribuït a preservar el gust i el gest que defineixen la nostra identitat culinària. La cloenda institucional ha estat a càrrec d'Eva Menor, consellera d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, que ha subratllat el valor estratègic de la gastronomia com a pilar cultural, social i econòmic del país. “La Dona i la Gastronomia Catalana – El talent no té gènere” ha estat, en definitiva, una declaració d’amor a la cuina catalana: una cuina viva, diversa i arrelada al territori, que ha crescut des de casa i que continua projectant-se al món amb talent, sensibilitat i visió de futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!