En concret, hi ha un 25% menys de gent amb obesitat a Escandinàvia, però aquestes dades no sempre han estat així. Una intervenció a temps per part de les autoritats no només va conscienciar la població, també va reduir el consum de sucre i els quilos de la seva població. Què pot copiar Espanya? Si reunim quatre espanyols i quatre noruecs, en el primer grup l'estadística ens diu que hi haurà dues persones obeses, mentre que entre els noruecs, a tot estirar, n'hi haurà un. I estem parlant d'obesitat, és a dir, no de sobrepès, ja que llavors les xifres serien molt més alarmants.

🍬 El perill ocult del sucre i tots els noms rere els quals s'amaga

 

Ho diu l'OMS

"El sobrepès i l'obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut". Per mesurar-lo s'utilitza l'Índex de Massa Corporal (IMC) que relaciona l'altura amb el pes. És una mesura molt simple el resultat de la qual ha de vigilar un especialista, però és una bona dada per començar. Així doncs, quan l'IMC és superior a 25, es diu que existeix sobrepès, mentre que si és major de 30 ja es parla d'obesitat. Encara que l'obesitat no és considerada una malaltia en si mateixa, sí que està demostrat que és un factor de risc en multitud de malalties com pot ser la diabetis tipus dos, problemes cardiovasculars o alguns tipus de càncer. Tots aquests són motius més que suficients perquè l'OMS declarés a l'obesitat com la gran pandèmia del segle XXI. Tot i això, les xifres no han millorat, de fet, han empitjorat moltíssim. Des de 1975, l'obesitat s'ha gairebé triplicat a tot el món.

Cuidar l'obesitat / Foto: Pixabay
Cuidar l'obesitat / Foto: Pixabay

Prendre decisions

Davant d'aquest panorama, podem pensar que és com negar els efectes del canvi climàtic o donar suport a les polítiques i recursos justos perquè la nostra consciència estigui tranquil·la quan surt el tema en qualsevol conversa. També podem ser una mica més optimistes i creure que passarà alguna cosa com va passar amb el tabac. I és que no s'han de tenir gaires canes per haver viatjat en un vagó de tren o en un avió on es podia fumar. Això sense voler recordar que els metges fumaven en les consultes o era el més habitual a la universitat. En aquella època semblava impossible que, al mateix paquet de tabac, el logo de la marca es veiés desplaçat per una foto d'uns pulmons calcinats o el missatge de "Fumar mata". Aquesta mesura, al costat de moltes altres campanyes i un bon grapat de prohibicions, ha aconseguit que, en uns vint anys, el nombre de fumadors hagi descendit un 10% a Espanya.

Si vols cuidar la teva salut i figura, comença amb el sopar

 

Prendre begudes amb molt sucre és dolent per a la salut / Foto: Pixabay
Prendre begudes amb molt sucre és dolent per a la salut / Foto: Pixabay

Per llei

Aquest exemple pot servir-nos per entendre com són de necessàries les polítiques taxatives i efectives per aconseguir canviar un hàbit. La part educativa és important, però el canvi es dona quan hi ha una llei darrere. I així ha passat als països nòrdics. Aquests que tenen una qualitat de vida molt més gran que la nostra, amb unes condicions laborals que ens donen tres voltes i un salari mitjà que... és molt alt. Allà també hi ha mesures (més o menys avalades per la societat i la indústria) que lluiten de manera directa contra l'obesitat. D'una banda, es van apujar els impostos dels productes rics en sucre, com les llaminadures o refrescos (encara que després van haver de rebaixar la pujada davant de la resposta de la indústria alimentària) i per un altre, es va regular la publicitat d'aquest tipus de productes, sobretot la que va dirigida al públic infantil. Es va acabar així el dir que un superheroi de moda berena una pasta atapeïda de sucre i greixos saturats. Això va ajudar que en els últims anys s'hagi aconseguit reduir el consum de sucre per habitant a gairebé la meitat. A més, a molts d'aquests països, els nutricionistes són dins del sistema de salut i les escoles s'impliquen en prendre mesures que afavoreixin els hàbits saludables, com més hores d'educació física i més espais a l'aire lliure perquè els nens es moguin.

💥 Vitamina D, com mantenir els nivells correctes a l'hivern?

 

Es van apujar els impostos dels productes rics en sucre / Foto: Pixabay
Es van apujar els impostos dels productes rics en sucre / Foto: Pixabay

I aquí?

A Espanya, aquest juny es va presentar el Pla Bé, un projecte del govern que conté 200 mesures amb què es pretén que, d'aquí a 2030, es redueixi un 25% les taxes de menors amb problemes d'excés de pes. Sis mesos després, la inflació s'ha menjat moltes d'aquestes propostes, sobretot les que tenien a veure amb l'alimentació saludable i els ajuts a les famílies perquè sigui una realitat a totes les llars. Diversos estudis han demostrat que els nens que es queden al menjador de l'escola tenen menys problemes de sobrepès (a Noruega tots els nens poden accedir a la guarderia). Així, molts dels esforços van destinats a millorar aquests menús. Més fruita i verdura de temporada, fregits fora i preferència de l'oli d'oliva verge extra davant altres greixos. I és que, si s'aconsegueix reduir l'obesitat infantil, s'haurà guanyat una gran batalla en aquesta guerra, ja que ells seran els adults del futur.