A l'últim àpat del dia no sempre li donem la importància que es mereix, sent crucial tant per a la nostra salut com per al nostre descans. “Esmorza com un rei, menja com un príncep i sopa com un captaire”. Segur que has escoltat més d'una vegada aquest vell refrany, però mai t'has plantejat que aquesta dita estigui més que avalada per la ciència. La que és l'última ingesta del dia influeix de manera directa tant en el teu pes com en el descans, motius més que suficients per a prestar-li una mica d'atenció i intentar desfer més d'un error que es comet de manera habitual. Aquí tens 5 errors dels quals hem d'aprendre per a aconseguir assolir el sopar perfecte.

💥 Saps quin és l'aliment més consumit del món? Nosaltres te'l descobrim

 

1. L'hora és més important del que et penses

No hi ha costum que estranyi més a un estranger quan arriba a la nostra ciutat que els horaris dels nostres menjars. I és que, sent sincers, estem acostumats a sopar molt tard (els horaris laborals tampoc ajuden). I aquesta és, precisament, una de les claus del sopar perfecte: que sigui a una hora prudent. Els experts coincideixen que han de passar, almenys, dues hores entre aquest àpat i l'hora de dormir. Anar-se'n al llit amb l'estómac ple fa que sigui més difícil agafar el son i que aquest sigui reparador. Així mateix, dificulta la digestió, cosa que es pot mesurar en centímetres en la nostra cintura amb el pas del temps. Sí, anar-se'n al llit amb l'últim mos a la boca engreixa. Aquesta és una de les pedres angulars que trobem al camí cap al sopar perfecte. Una vegada que hem aconseguit sopar d’hora i de manera saludable i equilibrada, se'ns fa tard veient la televisió i s'acaba picant abans d'anar a dormir. De què em serveix l'esforç de sopar unes bledes i un peix a la planxa si abans de dormir necessito un got de llet i set galetes? A més de complir amb els requisits del sopar perfecte, perquè sigui 100% efectiu hem d'evitar posar-nos al llit molt tard. Però això ja és una altra història…

Rellotge / Foto: Pixabay
Rellotge / Foto: Pixabay

2. Amb mesura sempre és millor

Menjar de pressa i corrents i poca quantitat, tant per falta de temps com per voler seguir una dieta, té una conseqüència directa en el sopar i aquesta es materialitza quan s'arriba a casa i s'atraca la nevera. Si veus que sempre arribes a l'hora del sopar a la vora del desmai, és millor fer un mos a mitja tarda que repetir ració quan sopis. Un sopar saludable ha de ser lleuger. De fet, els experts en nutrició i dietètica aconsellen que aquest últim àpat només aporti entre un 15 i 20% de les calories totals que es consumeixen en un dia. Un dels motius d'aquesta baixa xifra és que, en general, havent sopat ja no gastem molta energia, per la qual cosa no necessitem un gran consum calòric.

3. Poc però complet, la millor decisió

I és que del sopar lleuger al “jo avui només sopo fruita” hi ha un món i només es va a pitjor. Aquest és un dels errors més típics quan es vol perdre pes i un dels que més es “presumeix”. El sopar, igual que la resta d’ingestes, ha de ser equilibrat. No sopar o sopar només un aliment no ens ajuda a perdre pes. A banda que anar-se’n al llit amb l'estómac buit perjudica la qualitat del somni. Així, l'opció més saludable és apostar per proteïnes sense greixos i una ració extra de verdures.

4. El perill de voler compensar a l'hora de sopar

Després d'un llarg i intens dia, podem arribar al sopar amb la necessitat de compensar. Aquí trobem als qui pretenen aglutinar en el mateix plat tots els nutrients que creuen no haver ingerit durant el dia, caient segurament així en l'error de plantejar un sopar massa contundent.

Taula preparada per a sopar / Foto: Pixabay
Taula preparada per a sopar / Foto: Pixabay

5. No t'enganyis, no és un premi

Igual que s'intenta compensar la part nutricional, també trobem a aquells que sucumbeixen a les seves frustracions. Parlem de tots els que no dubten a cridar als quatre vents el “m'ho mereixo”, mentre posen a la taula aliments no gaire saludables. Per a evitar aquestes situacions (tant el punt quatre com el cinc), el millor hàbit és planificar. Si a més intentem fer la compra d'acord amb el que anirem a menjar, serà complicat errar. Consell! Esborrar les apps de lliurament a domicili un temps també ajuda.