L'Organització Mundial de la Salut recomana no consumir més de 25 grams de sucre afegit al dia o, cosa que és el mateix, unes sis culleretes de cafè. Una quantitat que pot semblar acceptable i fàcil d'assumir, però que es duplica (o triplica) en la immensa majoria de països desenvolupats. Això ocorre no sols perquè cada dia siguem més llaminers i necessitem una major quantitat de sucre per a assimilar el sabor dolç, sinó perquè la indústria alimentària no sempre és del tot clara en abordar aquest tema. La primera tècnica que utilitzen moltes empreses perquè no siguem conscients de la quantitat de sucre que consumim és ocultar-lo sota altres noms: sacarosa, fructosa, glucosa, dextrosa, xarop, dextrina, diastasa, galactosa, isomaltrosa, manitol, sorbitol, sucrosa, xilitol o zilosa són alguns dels que podem trobar en qualsevol etiqueta d'un producte que comprem al supermercat. Noms, en la seva majoria, que sonen molt diferents del de "sucre" i que, per tant, són complicats de relacionar-los amb ell. Xilitol, per exemple, pot sonar-nos tant a edulcorant com a conservant. Per això és difícil reconèixer-ho. En altres ocasions s'amaga sota noms que poden confondre i ser relacionats amb ingredients “saludables”, aconseguint així un efecte encara més perillós. En aquest equip trobem alguns vells coneguts com el nèctar, el concentrat de suc de fruites, l'ordi de malta, el caramel, els xarops o l'almívar. I altres que s'han arribat a vendre com a edulcorants naturals i que la publicitat ens ha presentat com a molt més sans que el sucre blanc. Parlem de la melassa, la panela o la mel.

Gelat / Foto: Pixabay
Gelat / Foto: Pixabay

Són tots els sucres perillosos?

La resposta és sí. Un rotund sí. Els naturals també? Sí. El fet que un ingredient provingui de la naturalesa no implica que sigui beneficiós. El cianur és 100% natural i no per això deixa de ser absolutament mortal. En general, qualsevol mena d'edulcorant afegit, sigui sucre blanc, mel o el que contingui aquella beguda que hem comprat amb l'etiqueta de 0% sucre, desencadena en el nostre organisme el mateix efecte. Resumint, quan el nostre cervell detecta un sabor dolç, envia l’ordre de produir insulina per fer que la glucosa entri en les nostres cèl·lules i es converteixi en energia. Fins aquí tot bé. Però, si consumim aliments dolços constantment, el nostre pàncrees haurà de treballar més per a produir tota aquesta insulina i aquest sobreesforç pot acabar per danyar-lo. A més, l'elevat consum de sucre és un dels majors responsables de l'obesitat i del sobrepès. Un gran perill, ja que agreuja malalties com la diabetis, la hipertensió i fins i tot alguns tipus de càncer. Així doncs, intentar reduir el consum de sucre afegit no sols és necessari per a mantenir la línia, és, sens dubte, una de les millors inversions en salut que podem fer des d'edats ben primerenques. 

Diferents tipus de sucre / Foto: Pixabay
Diferents tipus de sucre / Foto: Pixabay

El gran repte de la societat

Encara que costi creure-ho, el nostre organisme no necessita sucre afegit per a viure. Amb el que trobem de manera natural en els aliments (des de les fruites a la llet) és més que suficient per a garantir el seu correcte funcionament. Eliminar el sucre de la dieta és tot un desafiament. D'una banda, en consumim perquè el seu sabor és agradable per a tothom i fins i tot és capaç de camuflar sabors d'aliments no tan atractius. Però, a més, es tracta d'una substància altament addictiva. Això és degut al fet que els dolços ens fan sentir bé. El nostre cervell rep un xut d'energia, posant-nos de bon humor. El problema és que cada vegada necessitem més quantitat de sucre per a obtenir aquest moment de plaer, d'aquí ve que sigui tan complicat renunciar a consumir-ne. Suprimir, o almenys reduir substancialment el sucre de la nostra dieta és difícil, però, com en totes les guerres, conèixer a l'enemic és el primer pas per a vèncer-lo.