Des de fa anys, sentim a parlar bastant de la 'vitamina del sol o vitamina D' i dels problemes que genera en especial en la salut òssia la deficiència d'aquesta. Amb l'arribada de la tardor i l'hivern, les hores de sol es redueixen, per això hem de compensar els nivells de vitamina D que ens proporciona el sol durant l'estiu amb altres fonts durant l'hivern. Per fer-nos una idea, un 80% de la vitamina D se sintetitza per la pell en exposar-nos a la llum ultraviolada sense protecció i tan sols un 20% a través de la dieta. Curiós, veritat?

Prendre el sol / foto: unsplash
Prendre el sol / foto: unsplash

Vitamina D

Cal dir que encara que l'anomenem vitamina D, es tracta d'una hormona que regula el metabolisme del fòsfor i del calci i, per tant, dels ossos. És una vitamina necessària per a l'organisme perquè s'encarrega d'absorbir el calci a escala intestinal, la qual cosa és clau per als nostres ossos. Quan existeix manca de vitamina D, el cos absorbeix menys calci i menys fosfat. Atès que aquests minerals ajuden a mantenir sans els ossos, el dèficit de vitamina D dona lloc a un trastorn ossi anomenat 'raquitisme' en els nens i 'osteomalàcia' en els adults.

Ou / foto: unsplash
Ou / foto: unsplash

Per tot això, si t'estàs preguntant com mantenir uns nivells correctes de vitamina D al teu cos, ets al lloc indicat, perquè a continuació mostrarem tota una sèrie d'aliments que contenen aquesta vitamina tan necessària i que pots obtenir a partir del seu consum. Aquests són alguns dels més habituals:

  • Peixos grassos, com el salmó o la tonyina
  • Fetge de vedella
  • Rovells d'ou
  • Formatge i mantega
  • Xampinyons
  • Sardines
  • Conserves en escabetx o en oli

Com veiem, la varietat d'aliments és del més pintoresc, per la qual cosa tenim diverses opcions a l'hora d'ingerir aliments que continguin vitamina D.

Salmó / foto: unsplash
Salmó / foto: unsplash

Aliments enriquits amb vitamina D

Actualment, són molts els aliments que es produeixen enriquits amb vitamina D, com la llet, els cereals i el suc de fruita, entre molts d'altres. També estan els suplements vitamínics per completar les necessitats del nostre organisme. Això sí, sempre que parlem de suplements, ho hem de consultar abans amb un especialista per saber si realment els necessitem i seran beneficiosos per al nostre cos. No obstant això, cal tenir en compte que un excés d'aquesta vitamina pot resultar perjudicial per a la salut, ja que afavoreix l'absorció de calci a través del tracte intestinal, el que pot produir una hipercalcèmia o, cosa que és el mateix, un excés d'aquest mineral en sang, que es manifesta de diferents maneres com mal renal o sensació de debilitat.

Així que ja saps, a falta d'hores de sol, durant la tardor i l'hivern, la vitamina D es pot aconseguir amb moltes altres fonts d'aliments que ajudaran els nostres ossos i el benestar del nostre organisme.