La Fira de Sant Miquel de Lleida, que se celebra del 27 al 29 de setembre als Camps Elisis, enguany arriba carregada de novetats. Per primer cop, la fira es desdoblarà en la Fira MOS i la Fira Agrobiotech; la primera és la que se celebra al setembre i la segona tindrà lloc al novembre. D'aquesta manera, la Fira MOS es converteix en la Fira de Sant Miquel de tota la vida, però sense l'espai de maquinària agrícola, que passa al novembre sota el nom d'Agrobiotech.

Una fira gastronòmica

Les institucions impulsores de la fira —Paeria, Diputació de Lleida, Cambra de Comerç i Generalitat— aposten enguany per un model de fira diferent del que s'ha vist fins ara. Segons Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida, la decisió s'ha pres segons els resultats d'un estudi encarregat que ha durat tres anys i que aconsella dividir la fira en dues parts. Per tant, aquest setembre se celebrarà la Fira MOS, amb 70 parades de productes típics de la gastronomia de Lleida i 50 activitats com ara degustacions, tallers o concursos gastronòmics. La fira està enfocada al públic generalista i serà d'entrada gratuïta. Paral·lelament, se celebrarà el primer Saló de l'Automòbil de Lleida, amb més de 600 vehicles en exposició.

Fira de Sant Miquel
Fira de Sant Miquel a Lleida. / Foto: Cedida

D'altra banda, del 25 al 27 de novembre se celebrarà la Fira Agrobiotech, un fòrum per a professionals i empreses del sector agroalimentari que substituirà la tradicional fira agrícola de Sant Miquel del setembre. La fira se centrarà en sis temàtiques principals: maquinària i tecnologia agrícola, producció agrícola, ramaderia, aigua, energia i sostenibilitat i bioeconomia. Una fira innovadora, però que segueix les petjades d'una tradició consolidada i de referència del sector a Catalunya.

Activitats programades al setembre

La Fira MOS, a més de les parades de productors, organitza diverses activitats per donar a conèixer aliments i receptes de Lleida. La més destacada és la final de la Lliga del Porc i la Forquilla, que tindrà lloc diumenge 28 a les 10:00 h. La final enfrontarà 12 concursants, tres de cadascuna de les quatre semifinals provincials celebrades durant l'últim mes, per escollir el guanyador de la primera edició d'aquest format d'èxit. Els participants hauran de presentar els seus plats a un jurat expert que valorarà les diferents preparacions. El públic assistent podrà gaudir d’un esmorzar de forquilla, a càrrec de Josep Vila de Mister Plat, a base d’amanida, cassola de porc (costella, llonganissa, cansalada…) i caragols, pa, aigua i vi. La reserva de l’esmorzar es pot fer a la pàgina web de la Lliga (www.lligadelaforquilla.com) a un preu de 15 euros, que també inclou el Tastet Solidari de Caragols que servirà la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol després de la final d’esmorzars. Els restaurants finalistes són:

  • Lleida: Bar Lídia de Lleida, l’Hostal Jaumet de Torà, CaLagneta Art i Vi de Cervera.
  • Tarragona: Bar Cooperativa Elena de Catllar, Cal Mellado de Constantí, Fonda Montserrat de Cambrils.
  • Barcelona: la Tasqueta de Cal Miguelín del Pla de Penedès, Ca l’Ignasi de Cantonigròs, l’Andreuenc de Barcelona.
  • Girona: La Vall de Camprodon, Can Mascort de Quart, i Can Cassoles de Sempre de Llagostera.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!