La nova poma 100% catalana adaptada al canvi climàtic es diu Tutti. Es tracta d'una nova varietat aconseguida al programa de millora Hot Climate Partnership amb la participació d'investigadors de l'IRTA (Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries). Una varietat de poma capaç de resistir temperatures superiors als 40 graus i que es preveu que substituirà la varietat Fuji.

La poma catalana del futur

La Tutti és la nova varietat de poma 100% catalana que s'ha presentat al Fòrum Gastronòmic de Girona d'enguany. Es tracta d'una varietat que actualment es comercialitza en una cadena de supermercats, però que a partir de la tardor es començarà a vendre a l'engròs. El director de l'IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, explica que la Tutti és una varietat 100% catalana, perquè s'ha format a partir de "dos germoplasmes locals" que tenien "una qualitat gustativa molt alta". El resultat és una poma "ferma, molt crocant i sucosa, que al mateix temps té una coloració molt alta" -a cavall del vermell intens i el groc-.

La Tutti és el resultat de vint anys d'experimentació internacional, durant els quals Catalunya ha anat de bracet amb un centre d'investigació de Nova Zelanda

La Tutti és el resultat de vint anys d'experimentació internacional, durant els quals Catalunya ha anat de bracet amb un centre d'investigació de Nova Zelanda. L'any passat se'n van produir 180 tones, però a partir d'aquest 2024 la xifra creixerà exponencialment. Durant el procés d'investigació s'han anat creuant varietats (pol·linitzant estigmes d'una i altra) fins a arribar a obtenir 10.000 llavors. Totes elles s'han plantat, s'ha esperat que fessin fruits i se n'han tastat les pomes després de conservar-les en fred durant vuit setmanes. D'entre totes les fruites obtingudes se n'han descartat les pitjors fins a obtenir l'opció més adient.

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha servit d'aparador per a presentar aquesta nova varietat de poma catalana

Presentació a Girona

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha servit d'aparador per a presentar aquesta nova varietat de poma catalana. Joan Bonany (IRTA-Mas Badia), les germanes Martina i Carlota Puigvert (Les Cols), Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Fidel Llorenç (Girona Fruits), entre d’altres, han sigut alguns dels ponents d’una trobada que ha comptat amb la presència de David Mascort, Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Durant la presentació s'han destacat les qualitats organolèptiques de la poma i s'han explicat els detalls del seu procés de creació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!