El Fòrum Gastronòmic de Girona és un aparador per a la innovació i l'alta cuina, però també per als productors artesans i les petites empreses locals. Entitats catalanes amb projectes poc coneguts que aquests dies donen a conèixer la feina que duen a terme durant tot l'any.

Producte artesà de tradició familiar

El Fòrum Gastronòmic de Girona és l'escenari ideal per descobrir iniciatives gastronòmiques de proximitat de les comarques gironines. Projectes petits, amb producte de molta qualitat i un esperit únic per mantenir l'essència de la tradició catalana. La majoria són empreses familiars amb produccions petites i un abast territorial reduït.

Una de les característiques més especials és l'amistat i el companyerisme que hi ha entre productors

Al primer pis del pavelló on se celebra el Fòrum, hi ha un seguit d'expositors que es presenten sota una mateix marca; es tracta de Girona Excel·lent, un segell de qualitat agroalimentària que agrupa petits productors de les comarques gironines. Una iniciativa de la Diputació de Girona que serveix als negocis locals per difondre els seus projectes.

Productors de la terra

Els projectes petits sempre tenen nom propi. L'Esteve Bosch i la seva familia exposen en una de les poques parades de fruita del Fòrum. A la seva empresa, Anela, cultiven fruiters en diferents terrenys gironins i elaboren compotes naturals fetes amb les pomes i peres que cullen. Fruita de quilòmetre zero per obtenir un produccte 100 % natural. A tocar de la parada de l'Esteve, en Jordi Marcé exposa les diferents cerveses artesanes que elaboren a Sant Joan de les Abadeses. 'La Minera' és una cervesa del Ripollès que fa més d'una dècada que s'elabora a la comarca.

Projectes engrescadors que cal saber cuidar a través de difondre la seva tasca

Una de les característiques més especials dels segells de qualitat de quilòmetre zero és l'amistat i el companyerisme que hi ha entre productors. Empreses que es dediquen a productes totalment diferents, com les castanyes d'en Joaquim Solé o els pernils del Dani Sala, en Fòrums com el de Girona estableixen contacte i creen una xarxa molt propera.

Ambien al Fòrum Gastronòmic Girona
L'ambient del Fòrum Gastronòmic Girona és ben viu. / Foto: Oriol Foix Duaigües

En Dani Sala, de Can Mateu (Olot), es dedica a l'elaboració de pernils de porc Duroc; a l'expositor del costat, en Joaquim Solé, de 'Castanya de Viladrau', elabora deu mil quilos de castanyes l'any en castanyers centenaris que recupera per tot el Montseny; un producte estacional de la tardor que en Joaquim vol promoure per a que se'n consumeixi tot l'any.

Així podríem seguir amb les desenes de productors que nodreixen les parades del Fòrum. Projectes engrescadors que cal saber cuidar a través de difondre la seva tasca i de gaudir del producte excel·lent que ofereixen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!