Fer tomàquet en conserva i guardar-lo tot l'any és una excel·lent manera d'aprofitar l'abundància de tomàquets frescos durant la temporada de collita i gaudir del seu sabor i nutrients durant els mesos en què no estan disponibles. Aquest procés, que combina tècniques tradicionals amb consells de seguretat moderns, pot ser una activitat gratificant i deliciosa. A continuació, et guiem pas a pas sobre com preparar tomàquet en conserva de manera segura i efectiva.

Aquest procés pot ser una activitat gratificant i deliciosa

nordwood themes Tmz8FThN BE unsplash
Quina varietat de tomàquets prefereixes? / Foto: Unsplash

Selecció dels tomàquets

El primer pas és seleccionar tomàquets de bona qualitat, preferentment madurs i ferms, sense parts toves ni taques. Els tomàquets de tipus Roma o pera són especialment bons per conservar a causa del seu menor contingut d'aigua i la seva carn ferma, encara que qualsevol varietat de tomàquet pot utilitzar-se.

Preparació

  1. Rentat: Renta els tomàquets sota aigua corrent per eliminar qualsevol residu de terra o impureses.
  2. Escaldat: Fes una petita incisió en forma de X en la base de cada tomàquet. Submergeix-los en aigua bullent per uns 30 segons i després transfereix-los a un recipient amb aigua gelada. Això facilitarà pelar-los.
  3. Pelat: Una vegada freds, pela els tomàquets. La pell s'ha de desprendre fàcilment gràcies a l'escaldat.
  4. Tallat: Talla els tomàquets per la meitat o a quarts, depenent de la teva preferència, i retira les llavors si així ho desitges.

Esterilització dels flascons

Abans d'envasar els tomàquets, és crucial esterilitzar els flascons i tapes per evitar el creixement de bacteris. Pots fer-ho bullint-los en una olla gran durant 10 minuts o utilitzant el cicle d'esterilització del teu rentaplats.

dennis klein FzB 512zvP0 unsplash
Tomàquet preparat / Foto: Unsplash

Envasament

  1. Farcit: Col·loca els tomàquets pelats i tallats als flascons esterilitzats, deixant aproximadament 1 cm d'espai en la part superior.
  2. Addició de líquid: Afegeix a cada flascó una culleradeta de sal i, si ho desitges, una culleradeta de suc de llimona per augmentar l'acidesa. Després, cobreix els tomàquets amb aigua calenta, deixant el mateix espai d'1 cm en la part superior.
  3. Tancament: Neteja les vores dels flascons amb un drap net i sec per assegurar un segellament adequat. Col·loca les tapes i ajusta els anells sense estrènyer-ne massa.

Processament

L'últim pas és processar els flascons tancats en un bany d'aigua bullent per conservar-los. Col·loca els flascons en una olla gran, cobrint-los completament amb aigua. Deixa que l'aigua bulli i, des d'aquell moment, processa els flascons durant 45 minuts per a altituds de fins a 1.000 metres sobre el nivell del mar, ajustant el temps segons l'altitud.

Emmagatzemament

Una vegada finalitzat el processament, retira els flascons de l'aigua i deixa'ls refredar sobre una superfície protegida. Verifica que els flascons estiguin ben segellats (la tapa no s'ha de flexionar en pressionar-la) abans d'emmagatzemar-los en un lloc fresc, fosc i sec.

En seguir aquests passos, podràs gaudir de tomàquets en conserva casolans durant tot l'any, afegint un gust deliciós i casolà dels teus plats. Aquesta tècnica no només és una manera eficaç de conservar els nutrients i el sabor dels tomàquets frescos, sinó que també et permet controlar els ingredients, evitant els conservants i additius presents en les versions comercials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!