Què són Les Grands Buffets?

El lectorat de La Gourmeteria ja ho sap prou bé, però per als que acabeu d’arribar: el 1989, Louis Privat funda a Narbona, Occitània, el que esdevindrà el restaurant més gran de França pel que fa a volum de negoci. Privat volia portar el concepte «bufet» al seu grau ulterior, tot oferint un repertori de plats emblemàtics de la cuina francesa tradicional. En paraules de Pep Antoni Roig, el que fa Louis Privat és «oferir un bufet culinari de somni a un preu real i popular, transformant el concepte de bufet lliure de carretera per apropar-lo a la gastronomia de luxe, democratitzant-lo i convertint-lo en un monument a la restauració (...) on conjugar tres grans plaers de la vida: menjar, beure i, sobretot, fer el que vulguis”.

52302951206 0498438720 o
Assortit de formatges de Les Grands Buffets / Foto: Tryptic Comunicació

Narbona: capital mundial del formatge

Del 2018 ençà, Les Grands Buffets ofereix l’assortit de formatges més gran del món —corroborat amb un Guinness World Record—, on podem trobar 111 referències curades de tota mena: de pasta blanda, pasta premsada, pasta blava, llet de vaca, cabra, ovella… I tot plegat seleccionat i prescrit per Jane i Louis Privat. En poques paraules: els amants del Roquefort, del Comté du Haut-Doubs, del Cantal i del Salers hi han de peregrinar, com a mínim, un cop a la vida. Només hi trobem formatges francesos, però? I ara. Tot i que els Privat tenen una política de donar suport als productors regionals occitans, el bo i millor en formatgeria sempre pot optar a fer-se un lloc a Les Grands Buffets. I, si parlem del bo i millor, hem de parlar de formatges catalans.

52302950281 cda0502f01 o
Tast de formatges de Les Grands Buffets / Foto: Tryptic Comunicació

Lupulus: la incorporació catalana Les Grands Buffets 

Avui, en roda de premsa a Narbona, s’ha fet públic el nom formatge català que formarà part de la selecció de curats de Les Grands Buffets. Es tracta de Lupulus, un formatge de vaca eco semicurat i rentat amb cervesa. Elaborat de forma artesanal, el Lupulus és un formatge reposat de mínim dos mesos de maduració.

Originari de Bèlgica i guanyador de la medalla de bronze als World Cheese Awards 2022, el Lupulus va ser el primer formatge madurat amb cervesa de tota la península. Té colors ataronjats, olor persistent, sabor equilibrat i una lleugera amargor. Si us agraden els formatges cremosos i de sabor profund i pronunciant, el Lupulus farà les vostres delícies.

b0017a149009793.62e11ef5b7cde
Lupulus / Foto: Formatges Muntanyola

Un formatge amb valor social

Els responsables de l’elaboració del Lupulus, Formatges Muntanyola, és un projecte d’inserció laboral de la Fundació AMPANS. Aquesta entitat, amb 60 anys de feina a l’esquena, treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, vulnerabilitat i joves en risc que han abandonat el sistema educatiu. Actualment acompanyen a més de 3000 persones.

El Centre Especial de Treball de Formatges Muntanyola compta actualment amb 9 treballadors procedents d’Ampans, dels 21 totals. La bona feina d’aquest equip ha estat avalada a certàmens com el Concours International de Lyon, el Lactium, el Gourmet Quesos i ara, també, a Les Grands Buffets, on el formatge català Lupulus tindrà un lloc d’honor.

Les Grands Buffets s’acomiada de Narbona

 

dfe9b90c c86b 42f0 bf5f 7603a8d5914e
El Lupulus a Les Grands Buffets / Foto: Víctor Antich