Vivim en una societat que cada dia viu més ràpid, anem molt de pressa i és molt important vigilar l'alimentació i cuidar-se. És necessari seguir una dieta equilibrada i triar els aliments que més nutrients aporten. Els lactis han estat sempre molt presents en la nostra rutina des de petits. Des de la nostra etapa de creixement fins a arribar a ser adults els lactis tenen un paper molt important en l'alimentació. Són bons per als nostres ossos, la nostra vista, ens aporten energia i, hi ha tantes varietats, que és molt fàcil introduir-los a qualsevol plat i ocasió.

Els lactis han estat sempre molt presents en la nostra rutina des de petits

Avui veurem com triar i consumir els productes lactis per poder aprofitar al màxim les seves propietats i beneficis, minimitzant els possibles problemes associats al seu consum. Però ho farem especialment pensant en totes aquelles persones que no volen consumir formatge, però estimen continuar consumint lactis.

Consum de llet:

Dins dels lactis, probablement la llet tal com és un dels més qüestionables. Per això, l'ideal seria reduir el seu consum al mínim imprescindible.

brian sumen vdbq iiyvGY unsplash
Llet / Font: Unsplash
  • Per exemple, limitar el seu ús a una mica de llet per tacar el cafè o el te.
  • Si t'agrada omplir un bol fins a dalt, pots provar de fer un cafè llarg o americà (diluït amb aigua) i afegir una mica de llet al final. A més, com la llet sencera té més cos, amb poca quantitat allarga molt i el resultat és bo.
  • Si t'encanta el teu vas de llet i no vols prescindir d'ell, procura limitar-lo a un vas al dia, preferiblement en l'esmorzar.
  • Evita beure llet com si fos aigua. No t'aconsellaria utilitzar la llet per acompanyar als àpats ni per treure't la set.

El iogurt o quefir:

Els lactis fermentats, al contrari, solen ser el tipus de lactis menys problemàtics i que més beneficis ens aporten.

Iogurt
Iogurt / Font: Unsplash
  • Poden formar part d'un bon esmorzar complet (per exemple iogurt amb fruita, fruits secs, civada i/o llavors).
  • Però evita que es converteixin en el protagonista del teu dinar o sopar, ja que estaria desplaçant altres aliments importants i necessaris que haurien de formar part dels teus plats.
  • També pots prendre'ls a mig matí, com a berenar o postres; però recorda que la fruita és encara millor opció en aquests casos.
  • No els converteixis en el recurs fàcil per a tots aquells moments. Existeixen moltes altres alternatives (fruita, fruits secs, ou cuit, civada, etc.).
  • I intenta limitar el seu consum a una vegada al dia a tot estirar. Per exemple: si ja has esmorzat iogurt, doncs a mig matí, en el berenar o de postres inventa't una altra cosa.

Com veus, hi ha maneres més enllà del formatge que et permeten beneficiar-te de tot el que aporten els lactis: més densitat òssia, disminució del greix corporal o manteniment de l'energia per desenvolupar les teves activitats, entre altres beneficis.