El col·lectiu de restauradors i altres col·laboradors, Forquilla Solidària, inicia una campanya d'esmorzars solidaris a benefici de la Marató de 3Cat que enguany se celebrarà diumenge 14 de desembre i destinarà la seva recaptació a la recerca contra el càncer. Juli i Susana Alcoriza, de l'Andreuenc (Barcelona) i Abel Moreno de la Tasqueta Cal Miguelín (el Pla del Penedès), juntament amb els periodistes Albert Molins, Òscar Gómez, Clàudia Raymat i Rafa Gimena, i el creador de contingut Jonathan Nuevo, són els impulsors d'aquest col·lectiu obert a tots els restauradors i esmorzadors que hi vulguin col·laborar. Tots ells han activat aquesta campanya sota el paraigua de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll), entitat d'Utilitat Pública que vehicularà les diferents recaptacions dels esmorzars cap a la Marató 3Cat.
Forquilla Solidària
Els establiments interessats a participar poden programar un esmorzar benèfic o recaptar diners amb un 'pot' solidari. L'esmorzar, a un preu de 20 euros, ha d'incloure un plat principal, beure (aigua i vi) i cafè. I els restauradors no poden repercutir més de nou euros de cost amb una aportació mínima per la Marató de 3Cat d'11 euros. Lluís Ariño del Bar Restaurant Fecoll Gastroespai, seu de l'Aplec del Caragol de Lleida, ha programat el seu esmorzar el dissabte, 6 de desembre. Mentre que la Tasqueta Cal Miguelín tancarà el calendari d'esmorzars el diumenge, 14 de desembre. "Establiments de les demarcacions de Tarragona i Girona ja han anunciat la seva intenció de convocar els seus esmorzars en els pròxims dies, així que la Forquilla Solidària serà accessible en tot el territori", diuen els organitzadors.
“Quina millor manera de col·laborar que amb el que millor sabem fer: donar a menjar”
Els germans Alcoriza, guanyadors de la Lliga del Porc i la Forquilla, i Abel Moreno, que recentment ha participat com a campió espanyol al campionat del món d’esmorzars celebrat als Estats Units d’Amèrica (EUA), destaquen que “després d’un any d’èxit ens veiem cridats a fer alguna cosa com agraïment col·lectiu”. “Quina millor manera de col·laborar que amb el que millor sabem fer: donar a menjar”, explica en Juli. L’Abel considera que “el sector de la restauració és proper i solidari; i nosaltres volíem aportar el nostre gra de sorra”. Albert Molins és supervivent de càncer, periodista de La Vanguardia, impulsor de la guia i mapa d’establiments especialitzats EsmorzApp i autor del llibre Esmorzar de Forquilla editat aquest 2025 per Cossetània. Molins es va sumar al projecte des del primer moment i va convidar a formar-ne part a altres companys com el també periodista Òscar Gómez; Rafa Gimena, periodista i sommelier en Como Pomona, i director de la Lliga del Porc i la Forquilla. Jonatan Nuevo d’Esmorzars de Forquilla Catalunya i la periodista Clàudia Raymat, tots dos col·laboradors de la mencionada lliga, completen la primera formació de l’equip Forquilla Solidària.
