Catalunya és terra de vins. De meravellosos i exponencials vins, concretament. El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 750 cellers embotelladors8.500 viticultors i un volum de negoci que supera els 1.000 milions d'euros anuals. És per això que no és d'estranyar que si s'ajunten els millors sommeliers del món per escollir la selecció de vins 2024 més exclusiva del món, n'apareguin uns quants de catalans. The World’s Best Sommeliers’ Selection, ha fet públic el llistat de tots els vins reconeguts en les diferents temàtiques després d’un meticulós procés de tast. Aquesta guia pretén ser una eina útil per als professionals de l’hostaleria que busquen els millors vins del món.

Es tracta d’una prestigiosa selecció de vins de tot el món que elabora un panell internacional d’experts sommeliers. L’organitza el responsable dels prestigiosos rankings The World's 50 Best RestaurantsWorld's Best Vineyards. Entre ells, reconeguts professionals d’alguns dels millors restaurants del món com el Disfrutar (Barcelona), Central i Kjolle (Lima), DiverXO (Madrid), The Jane (Anvers), Quintonil (Ciudad de México) o Alchemist (Copenhague). A continuació, repassem els vins catalans icònics seleccionats.

7 vins catalans a la guia més prestigiosa del món

Aires de Garbet

Un dels vins més emblemàtics del celler Perelada (D.O. Empordà), l'Aires de Garbet, ha estat inclòs a la Selecció dels Millors Sommeliers del Món 2024. Té el seu origen a la Finca Garbet, la vinya més emblemàtica de Peralada, situada a l’Empordà, i una de les més espectaculars d'Espanya. Aquest vi es distingeix per la seva connexió amb els quatre elements essencials de la vida, presents a la vinya de Garbet: el Mediterrani, sobre el qual es mostra, la calidesa del sol, la riquesa del sòl pissarrós que atorga caràcter i la incansable tramuntana. Tots junts, aquests elements donen forma al que es coneix com els "Aires de Garbet".

Vinyes del Celler Perelada a la DO Empordà Foto Cedida (1)
Les vinyes on es cultiva l'Aires de Garbet / Foto: Cedida

A més de ser part de l'essència del lloc, aquests factors influeixen substancialment en la personalitat d'Aires de Garbet. El sòl de pissarra aporta una baixa producció de raïm, però d'una qualitat excepcional. La radiació solar, reflectida en el mar als peus de la finca, contribueix a una maduració òptima del raïm. La tramuntana, vent representatiu de l'Empordà, modela les vinyes, sotmeses a un estrès hídric que dona com a resultat un raïm petit, però de gran intensitat.

Abadal Arbosset

Aquest vi gairebé borgonyó de varietats de raïm tradicionals de la comarca del Pla de Bages ​​es va elaborar dins d'una antiga tina de pedra que es troba dins de la vinya. Elegant amb tanins fins, acidesa fresca i gran complexitat, així és com fusionen paisatge, història i entorn. Neix en una vinya única, Vinya Arbosset, una zona delimitada en bancals l'any 1940 aproximadament. En aquesta vinya única conviuen 10 varietats històriques diferents, blanques i negres: principalment Mandó, Sumoll i Picapoll, però també Punxó Fort, Cap Pelat, Cua de Moltó, Malvasia de Manresa, Pansera, Fumat i Cap Negre.

Herència Altés La Serra Blanc

Un vi magnífic elaborat amb vinyes rebels, irregulars i centenàries cultivades ecològicament per la família De Haan. La seva dedicació a la reactivació de la vinya ha donat els seus fruits. Aquest blanc amb cos està ben estructurat amb una profunditat de sabor i textura precioses.

LaFou de Rams

Un vi que pot elevar un plat amb les seves capes complexes i una tensió magnífica. El resultat és vibrant, fresc, amb moltes capes de sabors que sorgeixen amb el temps. LaFou de Rams és un vi inspirat en les tradicions, el paisatge i la varietat de garnatxa blanca, una varietat de raïm de la qual es va enamorar Ramon Roqueta Segalés. L'any 2007 va fundar LaFou Celler a Batea, Terra Alta, captivat pel seu estil de garnatxa i el paisatge de valls i fous de la comarca. És un homenatge a la tradició del món del vi a la Terra Alta, amb la seva història de vins de taronja, oxidatius i llargues maceracions, però sense renunciar a l'elegància i frescor que caracteritzen els vins del celler.

LaFou de Rams vi celler bodega
LaFou de Rams i el procés d'elaboració / Foto: Cedida

Alta Alella Mirgin Exeo Evolució +

El cava vintage és el somni d'un sommelier. Meravellós amb aliments cremosos o sabors adobats que reflecteixen la segona fermentació de notes, ostres o pastes de bolets amb crema de tòfona. Aquestes famílies víniques són certificades com a orgàniques i són les que produeixen per alliberar en cava sense sulfit. Baixa intervenció, vins naturals en la màxima expressió. Alta Alella Exeo Evolució + 2004 és un cava elaborat amb raïm Pansa Blanca (Xarel·lo) i Chardonnay ecològic de Vallcirera Paraje. Extraient les característiques de l'anyada mitjançant la fermentació en botes de roure francès Allier i aplicant estrictament el mètode tradicional, envellint sobre les seves mares amb suro natural durant un mínim de 18 anys. El 2004 va ser una collita molt tardana. Les pluges d'agost van produir vins base d'alta acidesa i molt bona riquesa aromàtica donant lloc a caves aptes per a una llarga criança, que han tingut una extraordinària evolució en ampolla.

El Pas de l'Estudiant

El Pas de l'Estudiant prové d'una vinya que es va plantar l'any 1947. La finca està situada a 400 m d'altitud, s'hi arriba per un camí estret que antigament era la ruta que els nens de Serra d'Almos, a la localitat de Tivissa, agafaven per anar a l'escola a Capçanes, per això porta el nom de Pas de l'Estudiant. La finca es va plantar amb Garnatxa Peluda a les parts inferiors, Garnatxa blanca i Carinyena negra a les parts superiors. La finca va quedar en mal estat a causa d'un accident que va provocar la mort del propietari. Josep Grau té la intenció de tornar la finca al seu estat original de 1947, respectant totes les antigues terrasses i la seva meravellosa topografia.

El Corral Cremat

Des de fa quaranta anys, Josep Maria Albet elabora vi d'alguns dels millors jaciments del Penedès. El Corral Cremat és un vi escumós, acollidor i de llarga criança, que està elaborat amb raïm 100% xarel·lo. Potent i contundent amb notes de pruna groga, préssec, avellana, caramel i brioix. És el llegat de més de 40 anys produint vins ecològics a la Serra d'Ordal. Un projecte personal de Josep Maria Albet amb les millors vinyes de la finca i respectant l'essència del seu lloc, de la seva terra, dels seus fruits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!