La pastisseria Larrosa, de Flix (Ribera d'Ebre), ha guanyat aquest cap de setmana el premi Millor pastís de formatge català que atorga el festival Lactium de Vic. Un festival que també ha premiat el millor formatge català artesà del país; El Claustre, un formatge de pasta dura d'ovella de la formatgeria El Miracle, de Solsona. Uns premis de categoria que fan valdre la feina dels mestres artesans formatgers i pastissers de casa nostra.

Millor pastís de formatge català

La pastisseria Larrosa, de Flix, s'ha endut el premi a Millor pastís de formatge català que s'ha celebrat a la 16a edició del festival Lactium de Vic. Pau Carranza, de la pastisseria Larrosa, s'ha imposat a la resta de participants en un concurs amb unes bases senzilles i clares: els pastissos competidors han de tenir un mínim d'un 20 % de formatge català artesà de qualsevol tipologia; han d'estar cuits al forn i no poden ser més grans de 26 cm de diàmetre. I és dins d'aquests paràmetres que Larrosa ha elaborat un pastís amb formatge de pasta tova d'ovella de la formatgeria Serra del Tormo, de la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre).

El jurat ha escollit per unanimitat aquest pastís per "la perfecció del daurat i la cremositat" i per tenir una "presència molt delicada i equilibrada". L'objectiu del concurs és incentivar i donar valor a l'ús del formatge català artesà a través d'una recepta, la del pastís de formatge, cada cop més popular

El jurat ha escollit per unanimitat aquest pastís per "la perfecció del daurat i la cremositat" i per tenir una "presència molt delicada i equilibrada". L'objectiu del concurs és incentivar i donar valor a l'ús del formatge català artesà a través d'una recepta, la del pastís de formatge, cada cop més popular. El premi està dotat amb 1.000 € i el reconeixement i l'aparador de convertir-se en el pastís de formatge de referència del país durant tot un any; fet que acostuma a repercutir en un augment de vendes a la pastisseria guanyadora.

Pastís de formatge
El pastís guanyador ha estat escollit per unanimitat. / Foto: Lactium

Millor formatge artesà català

A més del premi Millor pastís de formatge català, la fira Lactium també ha atorgat el premi Millor formatge artesà català. El guanyador d'enguany ha estat el formatge de pasta dura d'ovella El Claustre, de la formatgeria El Miracle de Solsona. Sílviar Soler és la sòcia fundadora i formatgera responsable al capdavant d'un projecte, el d'El Miracle, que es va començar a gestar en una masia del Solsonès entre uns quants amics i que ara ha assolit el cim de la qualitat dels formatges artesans del nostre país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!