En un vídeo recent publicat en el seu compte d'Instagram @domivelez, el forner espanyol Domi Vélez, reconegut com el millor forner del món, llança una advertència clara i directa: no compris pa al supermercat. Ho fa amb una comparació visual molt senzilla però impactant, que deixa en evidència les enormes diferències entre un pa fet amb mim en una fleca i aquest pa industrial que sol trobar-se en gasolineres o grans superfícies. En el vídeo, Vélez comença assenyalant l'exterior del pa: el color de l'escorça. Al pa artesà es nota una caramel·lització natural, un to torrat que revela un enfornat lent i controlat. Al contrari passa amb el pa de supermercat, l'escorça del qual és blanquinosa i sense vida, el que ja indica que alguna cosa no va bé des del primer cop d'ull.

Per què no comprar pa al supermercat

Però la diferència no es queda sol en què es veu per fora. Domi parteix ambdós pans per la meitat i mostra l'interior. La molla del pa artesanal té estructura, aire, textura... és un pa que ha fermentat com deu i que ha respectat els temps. En canvi, el pa de supermercat presenta una molla més compacta, artificial i sense aquesta esponjositat que caracteritza al bon pa. En termes simples: no tenen res a veure un amb l'altre.

El pa de supermercat sempre serà molt més blanquinós que el de fleca / Foto: Unsplash
El pa de supermercat sempre serà molt més blanquinós que el de fleca / Foto: Unsplash

Vélez continua apel·lant al sentit de l'olfacte. L'aroma del pa fet en una fleca de veritat fa olor del que ha de fer olor: a cereal torrat, a tradició, a ingredients reals. El del supermercat, en canvi, es desprèn una olor que recorda més a llevat químic, a additius industrials, a un producte que ha estat fabricat per durar molt temps a la prestatgeria, no per alimentar bé.

El que li falta de fermentació al pa tan blanc, acabarà de fermentar al nostre estómac

Un dels aspectes més preocupants, segons el forner, és el que passa quan mengem aquest pa tan blanc i tan artificial. En estar ple de llevat, el procés de fermentació no ha acabat quan surt del forn. Per això, s'acaba fermentant a l'estómac, generant molèsties i inflor. No és només una qüestió de sabor o estètica, sinó també de salut.


El missatge final de Domi Vélez és tan clar com contundent: deixem de comprar pa en llocs que no respecten ni els ingredients ni els processos. Ni en supermercats, ni en gasolineres. Apostar per una fleca de barri no només és una forma de donar suport al comerç local, sinó també una decisió que millora la qualitat del que mengem i com ens senti. Perquè un bon pa no només es nota... se sent al cos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!