Un dels espais on es manifesta de manera més evident l’esperit de les festes nadalenques és a la taula. Cada país gaudeix de plats tradicionals per aquests àpats, però, entre les diferents cultures gastronòmiques, hi ha un denominador comú que no manca mai al final de qualsevol menjar festiu: les galetes de Nadal. Arriba l'hora de posar-se el davantal, arremangar-se les mànigues i aprendre a fer galetes de Nadal decorades. Aquí teniu 7 exemples per llepar-s’hi els dits. Algunes d'elles ja veureu que són receptes de Nadal ben fàcils de fer per compartir una estona de cuina i preparar les millors galetes de Nadal aptes per fer amb nens.

🌟 Receptes de Nadal fàcils i ràpides: 5 plats diferents per triomfar

 

1. Neules, la galeta de Nadal de Catalunya

La galeta de Nadal típica a Catalunya és, indubtablement, la neulaDolça, lleugera, cruixent i de forma cilíndrica es gaudeix sola, fent-la servir com a substitut de la cullera per menjar crema catalana o gelat o, fins i tot, mullada en algun dels licors típics de la sobretaula nadalenca. En els darrers anys han aparegut variacions de la neula farcides de torró, de xocolata o de crema. La seva història relacionada amb el Nadal ve de lluny. Documents datats l’any 1267 descriuen com, a l’àpat nadalenc d’aquell any, el rei Jaume I va oferir als seus convidats neules, pinyons i ametlles.

Les delicioses neules / Foto: Pexels, Ahsanjaya
Les delicioses neules / Foto: Pexels

2. Mantegats, el 'mantecado' que no falta mai a taula

A gran part d’Espanya les paraules mantecado i Navidad esdevenen gairebé sinònims. Unes galetes que hereten el nom del seu ingredient principal, el llard. D’origen andalús, el seu consum es va estendre per tota la península. Entre les seves variants destaquen els de canyella, els d’ametlla, de xocolata, de coco o de llimona. Una varietat de la mantegada és el no menys imprescindible polvoró, la preparació del qual és molt similar, però amb diferències importants: la farina del polvoró és torrada, no porta ou, el sucre emprat és diferent a ambdós dolços i, mentre que el polvoró es consumeix pràcticament només per Nadal, les mantegades es gaudeixen tot l’any, com molt bé poden explicar a Estepa, Antequera, Toledo o Tordesillas.

pexels rodc 4498423
Mantegades de xocolata / Foto: Pexels

3. Spekulatius, galetes alemanyes per acompanyar el vi calent

A Alemanya és costum preparar a les cases diferents galetes per Nadalmenjar-les durant els quatre diumenges del període d’Advent. Unes de les més habituals són les Spekulatius, nom que diuen deriva del llatí Specculum, mirall, i que acostumen a tenir formes relacionades amb la història de Santa Claus. Els seus ingredients principals són clau d’olor, cardamom, canella i nou moscada. Tant a les llars com a les populars fires nadalenques es mengen acompanyades d’una tassa de Glühwein, vi calent.

pexels kaboompics com 6287
Spekulatius nadalencs / Foto: Pexels

4. Pepparkakor, les galetes sueques amb gingebre o canella

Aquestes galetes són típiques dels països escandinaus, especialment de Suècia. El seu nom, pepparkaka en singular, pot dur a error a qui no les conegui, donat que peppar vol dir pebre i kaka significa galeta, obviant quin és l’ingredient principal: el gingebre. Cruixents i especiades, aquestes galetes de gingebre acostumen a portar també canella, cardamom i clau d’olor. Generalment, es fornegen amb formes de cor, de porquet, d’estel o d’arbre de Nadal.

5. Alfajores, des de l'Argentina amb l'ametlla com a protagonista

Encara que a països com Argentina els alfajores són llaminadures ben bé diàries, per Nadal aquests dolços formats per dues galetes farcides amb dolç de llet es guarneixen amb estrelles, es glacegen o es recobreixen amb xocolata per celebrar les festes. A més, a causa de la seva bona conservació, resulta habitual que s’enviïn per correu com a obsequi als amics o familiars llunyans

IMG 6809
Els increïbles alfajores s'envien sovint per correu / Foto: Anna Tomàs

6. Kolaczki, les galetes de Nadal a Polònia

Una massa a base de formatge cremós, molt batuda per tal de fer-la escumosa i amb bastant sucre és l’origen de les galetes poloneses Kolaczki. Es fornegen amb formes diferents, rodones, quadrades o de diamant i, per a rematar-les, es poden farcir amb melmelades dolces o agres i empolvorar-les amb sucre en pols.

kolaczki
Els tradicionals Kolaczki / Foto: Pixels

7. Galetes de gingebre, conegudes pels seus ninots

Una galeta que pot tenir dues funcions: guarnir l’arbre de Nadal o qualsevol altre espai de casa amb els ninots que hem vist a tantes sèries i pel·lícules i, arribat el moment, menjar-les amb tota la família. Un dolç ideal per fer a casa, amb els nens, de manera que aquí teniu una recepta fàcil i saborosa.

pexels ana rocha 1824760
El famós gingerbread man / Foto: Pexels

Recepta de Ninots de gingebre

Per a 20 – 25 unitats

Ingredients:

  • 150 grams de mantega sense sal trossejada
  • 50 grams de sucre morè
  • 75 grams de mel de canya
  • 1 ou
  • 2 culleradetes de cafè de gingebre molt
  • 1 culleradeta de cafè de canyella molta
  • 1 polsim de nou moscat molt
  • 1 culleradeta de cafè de bicarbonat sòdic
  • Sal
  • 300 grams de farina de rebosteria
  • Sucre glacé i clara d’ou per si es vol glacejar (opcional)

Preparació:

  1. Tenir en compte que, un cop feta la massa, caldrà deixar-la refredar un mínim de dues hores abans de prosseguir amb la preparació de les galetes. A més, ens caldrà disposar d’un tallador per a la massa amb la forma del ninot que volem aconseguir.
  2. Per a preparar la massa, col·loquem la mantega trossejada dins un cassó amb el sucre morè i la mel de canya. Ho escalfem a foc suau fins que es fongui. Removem amb suavitat, afegim totes les espècies i deixem que es refredi uns 10 minuts.
  3. Barregem la farina amb el bicarbonat sòdic i la sal. Formem una bola i l’hi afegim l’ou i la mantega amb les espècies. Ho batem amb unes varetes fins a obtenir una massa homogènia.
  4. Escampem la massa al damunt d’una capa de paper film i l'aplanem. L'emboliquem totalment amb el plàstic i la deixem refredar a la nevera entre dues i tres hores. Per a fornejar-la cal que no estigui massa freda, de manera que si la deixem tota una nit a la nevera és recomanable tenir-la a temperatura ambient una bona estona.
  5. Estenem i aplanem la massa sobre una superfície enfarinada amb l’ajuda del corró fins que tingui un gruix d’uns 5 mil·límetres. Llavors, retallem les figures amb l’ajuda del tallador i les col·loquem sobre un parell de safates de forn, sense que es toquin les unes amb les altres. Tenir present que, si volem utilitzar-les com a guarniment, caldrà fer un forat al damunt del cap per poder-hi passar un fil o cordill fi.
  6. Les fornegem uns 10 minuts a 170°, sense deixar que es torrin. Deixem refredar i ja podem decorar-les amb sucre glacé o qualsevol altre producte dels habituals en pastisseria.
pexels pixabay 12190
La màgia de preparar galetes / Foto: Pixels

Si després de preparar aquestes galetes de gingebre amb forma de ninot tens ganes de cuinar altres receptes, en l'apartat Receptes de La Gourmeteria trobareu un munt d'idees fàcils, ràpides i molt variades per a tots els gustos. Mira quins ingredients tens al rebost de casa i comença a cuinar.