El restaurant Semproniana, que lidera la xef Ada Parellada, ha acollit aquest dimarts el primer sopar dins del marc de la campanya de Gastrorecup. Amb la voluntat de reduir el malbaratament alimentari i evitar que es llencin tants i tants quilos d'aliments a l'any, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha impulsat, juntament amb cuiners catalans de renom com la mateixa Parellada i d'altres organitzacions, una campanya i diferents activitats arreu del territori per conscienciar la població d'una problemàtica social, mediambiental i econòmica.

17 àpats per Catalunya: Gastrorecup, de rècord

'Aprofitem els aliments' és l'eslògan escollit per acostar un afer "molt greu" a la majoria de la població, "com més gent ens conegui millor", expliquen des de l'organització dels actes. El sopar d'aquest 26 de setembre a càrrec de l'equip de la Parellada ha servit per donar el tret de sortida a 17 sopars i dinars que se celebraran a totes les províncies de Catalunya, amb els restauradors que s'hi han involucrat. Una xifra "sense precedents", tal com apunten els responsables de la campanya. Uns actes que s'havien celebrat des de fa anys, però que enguany ha assolit unes xifres de participació i d'involucració de rècord.

La convocatòria d'aquest dimarts ha reunit restauradors, membres del Departament d'Acció Climàtica, premsa i totes les persones que han pogut fer possible una edició com la d'aquest 2023. El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, i la cuinera Ada Parellada van aprofitar l'avinentesa per fer uns parlaments i repassar les xifres "desastroses i horribles" que envolten el malbaratament alimentari. 1 de cada 3 aliments que es produeix al món s’acaba llençant. Això significa que es malbaraten 1.300 milions de tones d’aliments anualment en tot el planeta i que només amb una reducció del 25% d'aquesta xifra es podria acabar amb la desnutrició mundial.

Un menú contra el malbaratament

El sopar al restaurant Semproniana ha exemplificat la lluita que ha d'assolir el Govern de Catalunya i, paral·lelament, tots i cada un dels ciutadans de Catalunya. La xef Ada Parellada, el seu equip i una desena de col·laboradors i productors, van oferir un menú esplèndid per a 100 persones. Tot el que es va degustar eren productes i aliments que s'anaven a llençar per diverses raons i havien sortit de la cadena d'alimentació. En cap cas, però, eren productes caducats. Parellada, en relació amb aquest tema va assegurar que "sempre garantim la seguretat alimentària, per la qual cosa els aliments caducats no tenen cabuda en aquest projecte". El Gastrorecup d'aquest dimarts va poder-se celebrar gràcies als aliments recuperats provinents de supermercats, pagesos i proveïdors habituals del Semproniana.

Els plats que es van elaborar amb tots els aliments recuperats van ser:

  • Gaspatxo suau amb tàrtar de fuet
  • Amanida de burrata, tomàquet i vinagreta d'ametlla
  • Mongetes tendres amb cansalada curada
  • Patates amb ous i crema de carxofes
  • Saltat de col i col kale amb calamars i llagostins
  • Espaguetis amb tomàquets cherry, alfàbrega i formatge de cabra
  • Bacallà amb puré de coliflor i trinxat
  • Pollastre amb albergínia
  • Botifarra amb poma
  • Terrina de peus de porc amb puré de pera
  • Canelons de la casa
  • Préssec rostit al rom
  • Sablé amb trufa i taronja
  • Pastís de pastanaga
  • Pa-pastís amb poma saltada
  • Mango caramel·litzat amb iogurt

A cadascun dels 100 presents li va tocar un primer plat, un segon plat i unes postres a l'atzar. Tota una meravella gastronòmica de 16 plats per reflectir què es pot fer amb els aliments que s'acaben llençant i tot el que ens estem perdent. Reflexionem-hi, #JoRecupero.