Per què no ens hem de menjar els fils negres de les gambes, llagostins i escamarlans? Es tracta del seu intestí i els experts recomanen treure'l sempre abans de consumir aquests crustacis tan exquisits. És perillós per a la nostra salut? Què passa si no eliminem aquests fils? Com els podem treure fàcilment? Atenció al que t'expliquem en aquest article, també sobre el risc de xuclar o menjar-nos el cap de les gambes, llagostins i escamarlans.

🔴 La nova fruita amb superpoders: una bomba de vitamines amb propietats brutals. Clica i la coneixeràs

 

Per què s'ha de treure el fil negre de les gambes?

Les gambes, escamarlans i llagostins porten cadmi i està concentrat, sobretot, al cap. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària recomana no xuclar ni menjar-nos els caps d'aquests crustacis. Alerta perquè el cadmi s'acumula al fetge i als ronyons dels humans i és perillós per a la nostra salut. De fet, el cadmi és cancerígen, segons l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer. Un altre consell dels experts és retirar el fil negre que les gambes, escamarlans i llagostins tenen a la part superior. En aquest cas, perquè es tracta del tub digestiu i sol portar excrements i restes de menjar que les gambes, llagostins o escamarlans no han acabat de digerir. Això pot provocar que tinguin un regust amarg i, per tant, no siguin tan bons. 

Com treure els fils negres de les gambes Foto YouTube
Per treure els fils negres de les gambes va molt bé un ganivet o un escuradents / Foto: Foodfaq YouTube

Els fils negres de les gambes són perillosos per a la salut?

Menjar-nos els fils negres de les gambes, llagostins i escamarlans no suposa cap risc per a la nostra salut. Ara bé, s'aconsella treure'ls per evitar que tinguin un gust amarg molt desagradable i, de vegades, la sensació que estem menjant arena del mar. Per treure aquests fils us anirà molt bé fer-ho amb l'ajuda d'un ganivet o un escuradents un cop tinguem el crustaci pelat. Les gambes, escamarlans i llagostins quedaran molt millor estèticament i ens assegurarem poder gaudir del seu millor gust.

Escamarlans Foto Pixabay
Es recomana treure els fils negres dels escamarlans, gambes i llagostins / Foto: Pixabay

Propietats de les gambes

A Catalunya tenim la sort de pescar les millors gambes del món. Les conegudes gambes de Palamós, Vilanova i la Geltrú... són de primeríssima qualitat. Només a Palamós cada any s'hi pesquen noranta tones d'aquest marisc. Les gambes porten molts antioxidants, vitamines E, B3, B12, D i K, proteïnes i minerals. També porten coure, que va molt bé per enfortir els ossos, i zinc. Les gambes ajuden a regular el nostre metabolisme i el nivell d'energia. Són molt nutritives i baixes en greix. I són baixes en calories: una gamba mitjana porta, només, set calories. Això sí, recordeu que no s'aconsella menjar marisc si teniu àcid úric.