Si et pares a pensar-ho bé, cada vegada que ingereixes un aliment estàs posant gasolina al teu dipòsit, o consumint verí que et pren hores de vida. Les propietats dels aliments, la tolerància que hi tenim, la quantitat en la qual els ingerim i sobretot la dieta habitual que seguim són factors determinants, no només per a la nostra salut, sinó també per al temps de vida que acabarem gaudint. 

Menjar que et pren temps

Està clar que portar una dieta poc saludable pot condemnar-te a patir malalties que t'acabin prenent anys de vida, o com a mínim, qualitat de vida. Els hàbits alimentaris i esportius són crucials per gaudir d'una bona salut. Dins la dieta, però, hi ha aliments més perjudicials que d'altres, especialment segons la manera com es consumeixin. No és el mateix menjar peix blau a la planxa fet amb poc oli i condimentat amb sal, que arrebossar peix blau i servir-lo amb una salsa holandesa i una guarnició de patates fregides. 

Menjar fruita i verdura cada dia, seguint la mateixa premissa —menjar maduixes amb nata o xocolata cada dia no és saludable, menjar-se-les soles, sí— és obligatori per poder gaudir d'una vida més llarga i saludable. Per contra, hi ha aliments que retallin hores de vida? Que un filet de carn et prengui mitja hora de vida és el títol de la xerrada que l'empresari i investigador del sector alimentari, Màrius Robles, va impartir a la fira Alimentaria & Hostelco que es va celebrar la setmana passada. Una pregunta que, en realitat, sintetitza qüestions sobre hàbits de consum sostenibles, saludables i adaptats a les noves tendències i demandes dels consumidors.

La dieta de la longevitat

Així doncs, per poder arribar a viure fins a un segle, o més, la dieta que hauries de seguir és la següent:

  • Esmorzar: Cereals, iogurt i fruita. Una combinació que aporta energia, però no et satura l'estómac.
  • Mig matí: Una mica de fruits secs. Una empenta extra abans de dinar.
  • Dinar: Una amanida, verdura, pa, una mica de formatge. Un àpat variat i equilibrat.
  • Berenar: Una peça de fruita. La gana de mitja tarda la pots saciar amb fruita de temporada.
  • Sopar: Peix i verdures. Un sopar lleuger per pair bé durant la nit.

Per contra, si no t'interessa viure tants anys i vols gaudir de la vida al màxim i amb tots els excessos que puguis, la dieta —no recomanable— a seguir és aquesta:

  • Esmorzar: Un esmorzar de forquilla com déu mana. Porró de vi, guisat potent i músic amb moscatell de postres.
  • Mig matí: Res. No veus que has esmorzat per tres dies ja?
  • Dinar: Un bon plat de pasta i un tall de carn. Sacia la panxa amb un dinar potent per fer-te una migdiada llegendària.
  • Berenar: Fruita. Sí, també toca menjar fruita per gaudir de la vida.
  • Sopar: Carta blanca. El que hagis trobat a faltar durant el dia, és moment de gaudir-ho.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!