T'imagines una llet que no ve de vaques, però tampoc d'ametlles, soja o civada? Doncs això és exactament el que mostra Mariana Zapién, enginyera en aliments, en un dels seus vídeos més sorprenents en el compte d'Instagram @ingdetusalimentos. En ell ens presenta una llet que sembla màgia, però en realitat és pura ciència: una beguda làctia elaborada ni més ni menys que per microorganismes. Res d'animals ni plantes. Com? Gràcies a una tècnica revolucionària anomenada fermentació de precisió.
Aquesta llet no ve ni de les vaques ni de les plantes
Aquest procés, que recorda molt al de fer cervesa, consisteix a programar microorganismes perquè produeixin proteïnes idèntiques a les de la llet de vaca. És a dir, en lloc de munyir animals, el que es fa és fermentar aquests organismes en un entorn controlat, on fabriquen les proteïnes necessàries per crear llet sense vaca pel mig. Després, aquestes proteïnes s'assequen, es processen i s'utilitzen per elaborar productes com a llet líquida, gelats, formatges o iogurts, tots ells sense lactosa ni colesterol, però amb el mateix sabor i textura cremosa que els tradicionals.

Segons explica Mariana, aquesta nova generació d'aliments ja no és futurista, ja està aquí. En països com els Estats Units, Singapur i d'altres ja es poden trobar productes elaborats amb aquest tipus de fermentació, i el millor és que han estat avalats per organismes oficials com la FDA, que garanteix la seva seguretat per al consum. La raó és que en ser una llet sense lactosa, també resulta ideal per a persones amb intoleràncies, i el seu menor impacte ambiental la converteix en una opció més sostenible per al planeta.
El vídeo no només informa, sinó que desperta la curiositat. Mariana té l'habilitat de traduir termes tècnics complexos a un llenguatge proper, àgil i comprensible, explicant de manera senzilla com aquests avenços estan transformant el que mengem. Veure-la parlar d'aquest tipus de llet, assenyalar el seu aspecte idèntic al d'una llet convencional, però explicar que no ve de cap animal ni vegetal, deixa qualsevol amb la boca oberta.
Aquesta tecnologia no busca imitar, sinó recrear exactament el mateix molècula per molècula
El més impactant és que aquesta tecnologia no busca imitar, sinó recrear exactament el mateix, molècula per molècula. La proteïna és la mateixa, però el procés és diferent. I això obre la porta a un nou paradigma a la producció d'aliments, on els microorganismes podrien convertir-se en els nous “grangers” del futur. Serà aquesta la llet del demà? Si sap igual, costa menys al planeta i no necessita animals, tot apunta que sí.