És possible que es generin dubtes a l'hora de guardar certs productes després de fer la compra al supermercat. Els ous, les patates, la fruita, la xocolata... Amb els formatges, però, està claríssim que els has de guardar a la nevera. Ara bé, en quines condicions? A quina temperatura? A quin espai d'aquest electrodomèstic? La nevera té un lloc ideal i òptim per reservar els formatges i conservar-los de la millor forma possible. Aquesta setmana el copropietari de la formatgeria Llet Crua, Xevi Miró, ens resol una qüestió clau per poder mantenir la qualitat de vida dels formatges i que, a l'hora de tastar-los, tinguin millor gust.


La fresquera i les baixes temperatures

Tot i que la forma d'emmagatzemar els formatges pot dependre del tipus específic de formatge, sempre hi ha certes pautes generals que s'han de tenir en compte. En primer lloc, la refrigeració. La majoria dels formatges frescos i formatges lactis s'han d'emmagatzemar a la nevera per mantenir la seva frescor. Això inclou formatges com el formatge fresc, formatge crema, mozzarella, cheddar, entre d'altres. Si vius en una zona freda potser estàs familiaritzat amb la fresquera. Aquesta és l'eina o recipient que s'emprava antigament per conservar els formatges. Aquests productes si es conserven entre els 8 i 12 graus viuen una evolució lenta i constant positiva per al seu gust i sabor. L'ideal és reservar els formatges en una fresquera si els volem consumir al cap de quatre o cinc dies. Així i tot, tornant a la nevera, existeix un lloc indicat on guardar els formatges: és el calaix més fred de la nevera, on acostumem a guardar les verdures. 

Formatgeria Llet Crua, Xevi Miró / Foto: Carlos Baglietto
Els formatges s'han de conservar entre els 8 i els 12 graus / Foto: Carlos Baglietto

I a temperatura ambient? Alguns formatges, com els curats o fermentats, poden emmagatzemar-se a temperatura ambient. Els exemples inclouen el formatge parmesà, el formatge blau o el formatge de cabra curat. Tanmateix, tingues en compte que això pot dependre de la temperatura ambient del teu entorn i de la durada prevista d'emmagatzematge. I és que a Catalunya cada vegada és més difícil aquesta opció i l'hauríem de contemplar cada cop menys.

Pel que fa a l'embolcall adequat, és important embolicar bé els formatges per protegir-los de l'aire i la humitat. Pots fer servir el paper d'elaborador o embolcalls especials per a formatges per ajudar a mantenir la frescor i prevenir la contaminació d'olors. Ara bé, no facis servir el paper film perquè no deixa respirar el formatge. Precisament, el caràcter de contenidor hermètic és molt rellevant. Guarda els formatges en recipients hermètics per evitar que absorbeixin olors no desitjades de la nevera. Si tens diversos tipus de formatges a la nevera, tracta d'emmagatzemar-los en compartiments separats per evitar que els sabors es barregin i mantenir intacta la separació de les olors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!