Tenir aliments caducats a la nevera pot representar un risc per a la salut, ja que els aliments vençuts poden estar contaminats i causar malalties alimentàries. Però també es pot donar el cas que hi hagi productes que no estiguin caducats, però que sí que estiguin en mal estat. Un dels casos més freqüents i un dels productes típics amb el qual podem cometre l'error són els ous. Com podem saber si un ou està en mal estat o caducat sense obrir-lo? Aquí hi ha algunes raons per les quals és important evitar tenir coses caducades a la nevera.

Com saber si un ou està en mal estat?

Determinar si un ou està dolent pot ser important per garantir la seguretat alimentària. Aquí hi ha algunes maneres de verificar si un ou està en bon estat. En primer lloc, i el més bàsic és comprovar la data de caducitat. Assegura de revisar la data de caducitat impresa a la caixa. Si ha passat la data, és millor no consumir-ho. Procedim a comprovacions més desconegudes, però molt eficaces. La prova de flotació consisteix a omplir un recipient amb aigua i col·locar l'ou a dins. Si l'ou s'enfonsa i jeu de costat al fons, és fresc. Si s'aixeca en un extrem, és una mica més vell, però encara comestible i no hi ha perill. Si sura a la superfície, és probable que estigui en mal estat, ja que l'acumulació de gas a l'interior indica que el contingut s'ha començat a descompondre.

Existeix una altra prova anomenada la sacsejada de l'ou. Agita l'ou a prop de la teva oïda. Si sents un so d'esquitxada, és probable que l'interior estigui líquid, indicant frescor. Si no sents cap so o sents que el contingut es mou massa lliurement, podria estar dolent. L'olor també és una eina per mesurar l'estat d'un ou. En trencar-lo, para atenció a l'olor. Un ou fresc té una olor neutra, mentre que un en mal estat pot tenir una olor desagradable i forta. El color i consistència. Un ou fresc té una clara ferma i un rovell ben format. Si la clara sembla aquosa o el rovell es trenca fàcilment, l'ou pot estar en mal estat. Recorda que emmagatzemar els ous a la nevera i manipular-los adequadament pot ajudar a prolongar la seva frescor. Si tens dubtes sobre la frescor d'un ou, és millor no arriscar-se i rebutjar-lo per evitar problemes de salut.

La seguretat alimentària per evitar riscos

Els aliments caducats poden contenir bacteris, floridures i altres patògens que poden causar malalties transmeses per aliments. Amb el temps, els aliments poden perdre nutrients i qualitat nutricional. Consumir aliments caducats podria significar que no estàs obtenint els beneficis nutricionals complets dels aliments. Altrament, els aliments caducats també poden experimentar canvis en sabor, olor i textura, cosa que afecta negativament l'experiència de menjar-los. Mantenir aliments caducats a la nevera pot contribuir al malbaratament d'altres aliments. En rebutjar productes caducats a temps, pots evitar que es facin malbé i reduir el malbaratament.

Per evitar tenir coses caducades a la nevera, és útil seguir aquests consells: Verifica les dates de caducitat abans de comprar aliments, revisa les dates de caducitat a l'empaquetatge. Emmagatzema els productes d'acord amb les instruccions del fabricant. Organitza la nevera: col·loca els aliments més antics a la part davantera per assegurar-te de fer-los servir abans que caduquin. Mantingues la nevera neta i organitzada per facilitar la identificació de productes caducats. Familiaritza't amb els temps de conservació recomanats per a diferents tipus d'aliments. Alguns productes, com la carn i els lactis, tenen períodes més curts que altres. Si un aliment té mala olor, sabor o aparença, és millor rebutjar-lo fins i tot si la data de caducitat encara no ha passat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!