Ai la carbonara. Aquella mítica salsa italiana feta amb ou, o formatge, o llet, o nata, o crema de llet, o carn picada, o... ningú té massa clar com es fa la carbonara. I els italians es posen les mans al cap quan veuen que aquí bategem com a 'carbonara' algunes aberracions que res tenen a veure amb la salsa original. Avui, dia mundial de l'espagueti, t'expliquem com fer l'autèntica salsa carbonara, només a base d'ou i formatge. Allunya't de la llet i la nata!

🍝 Recepta d'espaguetis a la carbonara
 

Així es fa l'autèntica salsa carbonara

Fer carbonara és tan fàcil com difícil alhora. És senzill perquè no requereix gaires ingredients, però és complicat perquè s'ha de saber trobar el punt just per dur a terme cada passa. A més, obtenir els ingredients de la millor qualitat per a fer carbonara de vegades pot ser una mica complicat. El primer que necessites és tenir tots els ingredients a punt. Com més bons siguin, lògicament, més bona serà la carbonara final. És important que facis primer la salsa i després la pasta, ja que la salsa pot esperar - refredar-se i escalfar-se sense fer-se malbé, però la pasta s'ha de servir immediatament després de fer-la, sigui fresca o seca. Els ingredients per la carbonara són (a banda d'uns bons espaguetis): ous, parmesà, cansalada, ceba, oli, pebre negre i sal.

Els italians es posen les mans al cap quan veuen que aquí bategem com a 'carbonara' algunes aberracions que res tenen a veure amb la salsa original

Origen italià

A més de la pasta, un dels ingredients més importants és la cansalada viada. La recepta original, original, la de les àvies italianes, utilitza el guanciale, un tipus de cansalada especial endèmica d'Itàlia. Aquí en pots trobar en botigues especialitzades, però si fas servir cansalada normal de tota la vida, et sortirà igual de bo, no pateixis. Per a la salsa has de batre els ous i incorporar-hi el parmesà ratllat a poc a poc, mentre remenes suaument. El parmesà convé ratllar-lo directament sobre els ous. Si fas servir formatge ratllat de sobre, del que ja ve ratllat de fàbrica, el resultat pot arribar a ser dolent. Això es deu al fet que el formatge ratllat envasat té productes químics que eviten que el formatge s'agrupi i formi grumolls i boles. Un producte que, en incorporar-lo a la salsa, faria malbé l'homogeneïtzació dels ingredients.  D'altra banda, has d'enrossir la cansalada i sofregir la ceba. Quan tinguis tots els ingredients a punt, els pots barrejar i incorporar a l'olla de pasta acabada de fer. Salpebres al teu gust (amb el pebre molt al mateix moment, res de pebres preparats, si els pots evitar), tastes i emplates. Una salsa que funciona d'allò més bé i que agrada a petits, grans i gent d'arreu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!