No saps què plantar al juny? Dubtes sobre si pots plantar alguna cosa encara? Obre bé els ulls, perquè encara que pensis que no pots fer res al teu hort, estàs equivocat! així que, atent. El juny és un mes intens de treball per als hortolans. Encara es pot plantar sense problemes. A més les gelades en cotes altes ja han deixat de ser un perill si vivim en les altures.

Durant aquest mes de juny també es poden continuar controlant les plagues

Durant aquest mes de juny també es poden continuar controlant les plagues i tractar-les si notem que tornen a aparèixer. També podem eliminar les males herbes, perquè és en aquesta època quan creixen més ràpid.

Què podem plantar el juny al nostre hort?

A part de saber què plantar al juny, has de tenir en compte que l'hora dels trasplantaments arriba a l'estiu. Has de seguir unes pautes perquè la supervivència de les teves llavors estigui assegurada:

  • Augmentar la freqüència i profunditat del reg.
  • Vigilar les plagues.
  • Començar a abonar.

Aquestes són les fruites i hortalisses que pots plantar el juny al teu hort:

Un clàssic de l'estiu: el dolç meló:

El meló es pot conrear a l'estiu. El terra ha de ser ric i tou. El reg ha de ser espaiat i en petites dosis fins als 15 dies abans de recollir-lo.

La plantació es recomana que sigui de 80 x 80 cm de profunditat i s'aconsella podar la planta perquè ramifiqui. La recol·lecció es realitza als 3-4 mesos, quan la planta comença a groguejar. Normalment s'obtenen de 4 a 6 melons per peu.

Síndries:

La síndria és un cultiu que es dona bé a l'estiu. El terra ha de ser lleuger, ben treballat i abonat. La plantació es recomana que es realitzi a uns 100 x 100 cm de profunditat. Un consell: el terra ha d'estar ben embuatat. La recol·lecció es realitza als 3-4 mesos del seu cultiu, quan s'assequin les dues fulletes del peduncle.

Sandía
Síndria / Font: Unsplash

Tomàquets petits:

L'època ideal per al cultiu del tomàquet és l'estiu. Però també el podem plantar a la primavera si el temps és bo. El terra ha d'estar ben nodrit, esponjós i airejat. El reg del tomàquet ha de ser freqüent, però sense entollar. La plantació del tomàquet es realitza a 40-50 x 60-70 cm. Convé enterrar la part de la tija.

Els de mata alta requereixen tutor i poda. En canvi, els de mata petita, com els cherry i els tomàquet pera no. La recol·lecció es realitza als 2-3 mesos.

Carbassó:

El carbassó es pot conrear durant els mesos més càlids. El seu cultiu necessita un terra lleuger, ric en matèria orgànica i fresc. El reg a l'estiu ha de ser abundant. La plantació es realitza 100×100 cm. Es recull la collita als 2-3 mesos de forma esglaonada. S'obtenen uns 10 carbassons per planta.

Calabacín
Carbassó / Font: Unsplash

Bròcoli:

El bròcoli es conrea a l'estiu. Necessita un terra ric en matèria orgànica descomposta. El reg al principi ha de ser freqüent i a poc a poc d'anar espaiant. La plantació es realitza a 50 x 60 cm de distància. I es recull als 5 mesos de la seva plantació.

Aquests són només alguns dels exemples. Tanmateix, com ja pots veure la varietat és gran: des de fruita fins a hortalisses, a més en un ambient a l'aire lliure molt més amè que el fred hivern. T'animes a plantar aquest estiu?