Joan Manuel Serrat, un dels artistes més estimats de la música en espanyol, no només ha deixat empremta amb cançons que formen part de l'imaginari col·lectiu com Mediterráneo o Barquito de papel, sinó també amb els seus gustos personals, que sempre han estat marcats per la senzillesa i l'autenticitat. Encara que fa dècades que recorre escenaris i conquereix públics de diferents generacions, quan es tracta d'asseure's a la taula, el cantautor català ho té clar: el seu plat favorit no és una sofisticada recepta d'alta cuina, sinó un dels clàssics més reconeixibles de la nostra gastronomia. Durant més de vint anys, el seu sopar habitual va ser una menja tan humil com deliciosa: ous ferrats amb patates.

Joan Manuel Serrat revela el seu plat favorit

Lluny de la sofisticació, Serrat va confessar en una entrevista que domina com pocs aquesta recepta tan quotidiana. Es defineix com un home a qui no el mou especialment el menjar, però que sent un profund respecte per l'acte de menjar. “Sempre he considerat que menjar va més enllà de la pura necessitat d'alimentar-se”, explicava. De fet, va arribar a muntar un restaurant amb uns amics, experiència que no va sortir com esperaven, però que el va ajudar a valorar encara més l'esforç que suposa treballar en hostaleria.

Patates fregides / Foto: Unsplash

No és casualitat que els ous ferrats amb patates s'hagin convertit també en un dels plats estrella de moltes tavernes. Malgrat la seva simplicitat, pocs plats aconsegueixen aquest equilibri entre sabor, textura i nostàlgia. Preparar-los a la perfecció requereix més tècnica de la que sembla: cal triar bé les patates. Serrat recomanaria sens dubte varietats com Monalisa o Kennebec, fregir-les en oli calent sense que s'espesseixin, i aconseguir que quedin daurades per fora i suaus per dins.

Un plat que evoca infantesa, sopars ràpids i sobretaules tranquil·les

A l'hora de fregir els ous, el truc està a utilitzar oli d'oliva calent i no tenir por de les puntes, aquestes cantonades cruixents que tant ens agraden. Una mica de sal sobre el rovell abans de llançar-los a l'oli pot marcar la diferència. L'emplatat final, senzill però irresistible: un llit de patates fregides coronat pels ous, amb l'interior encara sucós. Un plat que evoca infantesa, sopars ràpids i sobretaules tranquil·les, i que avui continua sent un dels favorits a les cases i bars de tot Espanya.

Pots fer els ous a la planxa / Foto: Unsplash

Serrat, amb la seva sensibilitat i la seva afecció per l'autèntic, demostra una vegada més que la veritable grandesa resideix en allò senzill. I no hi ha res més senzill, ni més perfecte, que uns ous amb patates ben fets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!