Quants aliments consumim al dia? La xifra deu espantar, com a mínim. Plantegem-nos, ara, el nombre d'ingredients que ingereix el nostre organisme. És evident que és molt difícil controlar que tots aquests siguin el més saludable possible per al nostre cos i per al nostre benestar. I, és clar, algun se'ns escapa.

Un verí en forma d'ingredient diari i repetit

En podríem trobar molts, segurament, i de la majoria seríem coneixedors del seu estat perillós. Ara bé, n'hi ha d'altres que poden passar més desapercebuts. El sucre sempre és sobre la taula. I no només perquè sigui un dels ingredients principals dels nostres plats, sinó per la polèmica que el seu consum ha generat els darrers anys. Sense ell, la rebosteria i molts altres esmorzars o berenars ja no ens semblen tan saborosos.

Tot i això, els nombrosos estudis que s'han dut a terme al voltant d'aquest producte han arribat a col·locar-lo a la prestatgeria dels productes tòxics i perillosos per a la salut. Davant d'aquests arguments, és lògic preguntar-se si el sucre és verí o no. Sembla que el debat no està en el sucre en si, sinó en la manera de consumir-lo, les quantitats, la freqüència i, sobretot, el tipus que prenem.

El sucre blanc: un monstre deliciós

El sucre blanc ha estat criticat per diversos motius, i molts experts en salut recomanen limitar-ne el consum. De fet, l'OMS recomana consumir menys de 25 grams de sucres lliures al dia per tal de reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, excés de pes i obesitat (en particular, en els nens), hipertensió o diabetis. Aquests són alguns motius més pels quals el sucre blanc es considera menys saludable.

1. Altament processat

El sucre blanc se sotmet a un ampli processament, que consisteix a eliminar la melassa natural i els nutrients que es troben a la canya de sucre en brut. Aquest procés de refinament elimina la majoria de vitamines, minerals i fibra, deixant enrere calories buides.

2. Calories buides

El sucre blanc aporta "calories buides" perquè no té nutrients essencials. El consum d'aliments rics en calories buides pot contribuir a l'augment de pes sense proporcionar els nutrients necessaris per a la salut general.

3. Pujades de sucre en sang

Els sucres refinats, com els que es troben en el sucre blanc, poden provocar pics ràpids i caigudes en els nivells de sucre en sang. Això pot provocar un augment de la sensació de gana, irritabilitat i fatiga.

4. Resistència a la insulina

El consum excessiu de sucres refinats s'ha relacionat amb la resistència a la insulina, una condició on les cèl·lules del cos es tornen menys sensibles a la insulina. Això pot contribuir al desenvolupament de la diabetis tipus 2.

5. Inflamació

Alguns estudis suggereixen que una dieta rica en sucres afegits, inclòs el sucre blanc, pot contribuir a la inflamació crònica del cos. La inflamació crònica s'associa a diversos problemes de salut, incloses malalties del cor i determinades condicions autoimmunes.

6. Problemes dentals

El consum d'aliments i begudes ensucrades, inclòs el sucre blanc, pot contribuir a la càries i les càries. Els bacteris de la boca s'alimenten de sucre, produint àcids que poden erosionar l'esmalt dental.

7. Guany de pes i obesitat

El consum excessiu de sucre blanc s'ha relacionat amb l'augment de pes i l'obesitat. La ingesta elevada de sucre pot provocar un augment de la ingesta de calories i contribuir a un desequilibri en la despesa energètica.

És essencial tenir en compte que la moderació és clau i no tots els sucres són igualment nocius. Els sucres naturals que es troben en fruites senceres, verdures i altres aliments no processats inclouen nutrients i fibra addicionals, que poden mitigar alguns dels efectes negatius associats amb els sucres refinats. Com sempre, és una bona idea consultar amb un professional de la salut o un dietista registrat per obtenir un assessorament dietètic personalitzat basat en les vostres necessitats de salut individuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!