Acte d’homenatge a una personalitat destacada de la gastronomia catalana. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha homenatjat aquest dimarts Juli Soler, una "figura irrepetible" de la gastronomia nacional, tal com l’ha descrit aquesta entitat en una nota de premsa. Els promotors de l’homenatge han subratllat que Soler era d'una "personalitat única” i que va "canviar les normes del joc" en una sala d'un restaurant de tres Estrelles Michelin, considerat cinc vegades el millor restaurant del món, quatre d'elles consecutives, a la llista The World's 50 Best Restaurants.

Del seu llegat en destaquen el fet d’haver descobert i promogut el xef referent de la innovació del segle XXI, Ferran Adrià. “Soler va ser capaç de sentir el geni d’en Ferran i van viure, durant anys i ben avinguts, com una sola persona, en un escenari i entorn únics. Junts van crear El Bulli i van fomentar el moviment culinari que d’allà va sorgir”, subratlla l’Acadèmia.

Carles Vilarrubí, president de l’entitat, ha afirmat que “aquest és un dels dies més importants per l’Acadèmia, juntament amb els Premis Nacionals, perquè avui homenatgem un personatge irrepetible de la cultura gastronòmica del nostre país, un geni, un referent internacional incomparable com Juli Soler”. L’Acadèmia va començar amb aquesta iniciativa fa set anys amb l’objectiu de destacar la trajectòria de les persones que en el passat han contribuït a la cultura i cuina catalanes, deixant un llegat gastronòmic impossible d’esborrar.

L’acte l’ha presidit la consellera d’Agricultura i Acció Climàtica, Teresa Jordà, i hi han assistit companys de professió com Ferran Adrià, Javier Torres, Fina Puigdevall, Joel Castanyé, Josep Monje, Carme Ruscalleda, Javier de las Muelas, Joan Carles Ibáñez, David Seijas i Agustí Peris que va ser sommelier d’El Bulli i Carles Gaig. També Carme Ruscalleda, que ha dut a terme la tasca de Brigadier, ha estat l’encarregada de presentar el sopar, junt amb els membres de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

Juli Soler, una figura cabdal de la gastronomia catalana

Juli Soler i Lobo va néixer a Terrassa el 31 de maig del 1949. Amb 13 anys es va iniciar en el món de la restauració amb Miquel Rístol com a ajudant de cambrer al Gran Casino de Terrassa, i amb 14 va fer d'ajudant de barman al Chalet del Golf de Puigcerdà. D'allà va passar al Reno, a Barcelona, i un any més tard va acompanyar els seus pares al restaurant de la fàbrica de material elèctric Josa, actualment coneguda com a BJC. Després va compaginar el món de la restauració amb el de la música, fent de DJ, assessorant i dirigint locals musicals i importants discs que venia a la botiga Transformer.

L'aventura musical, però, no va reeixir, i l'any 1981 Soler va canviar de trajectòria després que els propietaris del Bulli li encomanessin la creació i direcció d'un projecte que portés el restaurant a una nova etapa. El projecte havia assolit ja dues estrelles Michelin quan, el 1990, Soler va adquirir la propietat de l'establiment amb Ferran Adrià. Seria el xef amb el qual el local obtindria la tercera estrella.