La 20ª edició dels premis de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia s’han lliurat aquest dimecres a l’espai Mas Marroch dels germans Roca. L’acte ha estat presidit pel president de l’Acadèmia Carles Vilarrubí, i la cloenda ha estat a càrrec de Pere Aragonès. Durant la gal·la he vist la Carme Ruscalleda, la Fina Puigdevall i l’Elisabeth Farrero, el Carles Gaig, el Sergio Torres, el Nandu Jubany i el Quim Vila però també moltes altres personalitats del món polític i empresarial.

 GP10659

Lliurament de premis de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia

La invitació resava: vestit fosc i corbata, i allà estàvem a Mas Marroch sota un sol de mil dimonis engolint cervesa Inèdit sense parar per allò de no deshidratar-se. Mentrestant, en aquest marc idíl·lic enmig de la natura i a prop de Girona, on la vida sembla aturar-se, tasto l’estrella de mar de crustacis, és un mar de sabors, el brioix al vapor amb tòfona d’estiu servit directament de la vaporera de bambú, la brandada de bacallà amb panses i pinyons, boníssima, el premsat de sardines marinades amb pebrots confitats.

 GP10509
 

M’apropo a la barra per una altra birra, el termòmetre no baixa, em trobo amb l’amic Joan Safont i el Sergi Saborit, provo el caneló de Can Roca, tot un clàssic, ja l’havia provat anteriorment, però sempre et sorprèn; l’enciam amb coll de xai amb format de taco, dic no al carpaccio de peu de porc amb mongetes de Santa Pau per la incomoditat d’utilitzar les dues mans per menjar-te’l —em penedeixo de seguida— i acabo l’aperitiu tastant el torró de foie gras. La parròquia no para de fer-se fotos com si no existís un demà i els cambrers ens avisen que ja podem passar al menjador. Faig una cigarreta, acabo la copa i entro.

Estic assegut a la taula Isidre Gironés, al costat de l’escenari, totes les taules tenen el nom d’algun acadèmic, m’assec entre el Carles Sumarroca i el Víctor Font, conto vuit copes de vi per persona, això promet.

Projecten uns instants del film Alcarràs, obra mestra de la Carla Simó de la qual tothom parla

A la Carla li atorguen el premi Especial de l’acadèmia per la seva contribució a la cultura gastronòmica, ens punxen un àudio d’ella agraint el premi, malauradament no pot estar present perquè està a punt de parir. Ens serveixen un blanc Credo VI-D-RE 2020 Can Credo, Penedès, la darrera novetat de la família Recaredo, únicament xarel·lo. Comencem amb el Mar i muntanya vegetal. Algues, herbes i flors, intentaré evitar la paraula "experiència" perquè la trobo sobrevalorada i desafortunada, el plat està de puta mare, l’onada del mar t’entra de sobte a la boca mentre t’ofegues en una explosió de colors, textures i sabors.

Puja a l’escenari en Joan Junyent

Joan Junyent, Cap de sala i propietari del Windsor de Barcelona rep el premi de Cap de Sala 2022 de mans de l’Artur Carulla vicepresident de l’Acadèmia. Ens serveixen el Rosat d’àmfora Vinyes D’Olivardots D.O. Empordà, un vi diferent, viticultura ecològica i biodinàmica, bla, bla, bla. Arriba Tota la gamba. Gamba marinada en vinagre d’arròs, suc del cap i potes cruixents.

 GP27761

Tota la gamba

Arriba l’aquelarre, el millor del sopar

El plat té tres ingredients bàsics disposats per menjar en ordre amb el seu corresponent vi, primer el llom marinat i amb tàrtar de tomàquet sec i orellanes, maridat amb Mas d’en Compte 2016, segueix l’aleta a la brasa amb pil-pil d’Oxalis amb el Mas d’en Compte 2013 i per acabar el Turbot. Llom confitat amb allioli d’alls amb el seu suc amb un Mas d’en Compte 2007. La valentia de presentar tres plats en un, tenint en compte que cadascun en si mateix és una obra d’art amb els tres D.O. Qa. Priorat, transgredeix tots els límits creatius.

WhatsApp Image 2022 06 16 at 16.58.29
Llom marinat i amb tàrtar de tomàquet sec i orellanes...

Puja a l’escenari l’Elisabet Farrero 

Xef i propietària, junt amb el Pierre Cosnard, del restaurant El Ventador de Barruera (Lleida), i rep el premi a la Revelació 2022 de mans de la Carme Ruscalleda. Ens serveixen un negre Thalarn de Raül Bobet Castell d’Encús Syrah 2018 D.O. Costers del Segre, és un fantàstic pinot noir. Fa uns dies vaig visitar les bodegues del Castell d’Encús i vaig descobrir els cups de pedra on al segle XII els monjos ja feien vi, però d’això ja parlarem un altre dia. Acabem amb una pularda amb salsa d’ortigues i verdolagues i tòfona d’estiu.

 GP27750
La cuina dels germans Roca

Les postres Làctic, textures de llet d’ovella ripollesa de Mas Marcè van acompanyades d’un Torre de Capmany Pere Guardiola, garnatxa de l’Empordà.

L'Albert Sastregener rep el premi

És el torn de l’Albert Sastregener i Surroca xef i propietari, junt amb la Cristina Torrent del restaurant Bo.TiC de Corçà (Girona). Carles Vilarrubí i Pere Aragonès li lliuren el premi Nacional de Gastronomia 2022. L’Albert ha agraït el guardó molt content pel reconeixement al seu treball i al de la seva parella la Cristina Torrent.

 GP27488
Carme Ruscalleda i Elisabet Farrero

Agafo el cotxe i marxo cap a Barcelona tot pensant en la bona tasca que fa l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, en la felicitat dels premiats, en el festival que ens han ofert els Roca, i creu-me quasi no me'n recordo de quan a mitja tarda la camisa se m’ha rebentat i he hagut d'anar a correcuita a comprar-me’n una al Zara per poder assistir a la gala.