La gambeta és un crustaci bastant atemporal. Es pot pescar en qualsevol moment de l'any, però a l'hivern és la seva temporada alta. Se sol pescar amb nanses o amb xarxes d'arrossegament. Necessita aigües marines amb fons rocós per desenvolupar-se i la seva vida és bastant curta, aproximadament un any i mig.

Encara que solem referir-nos al marisc com un únic producte, dins d'ell hi ha una àmplia varietat d'espècies que van des de les diminutes gambetes fins a les grandioses nècores o el sublim bou de mar, la deliciosa cabra, passant per les cloïsses, els musclos, les navalles i altres espècies de tina de rentatge, és a dir, mol·luscos.

La cocció de cada espècie de marisc és diferent i cal atendre les seves característiques pròpies per no destrossar-los i que ens quedin el millor possible.

Minúcia
Gambeta / Font: Unsplash

Les gambetes són un aliment ric en proteïnes

Valor nutricional de la gambeta

Són saludables aquests petits crustacis? Molt, encara que hem de prendre una precaució. Si tenim colesterol no en podem abusar, ja que podria pujar els nostres nivells. Conté 130 mg de colesterol. Si les prenem esporàdicament no ocorrerà res, però no convé introduir-les de forma habitual en la nostra dieta si tenim aquest problema. Cura amb això.

És un aliment ric en proteïnes (16,5 grams) i gràcies a ell consumirem minerals com a iode, calci i fòsfor. Els seus efectes són molt coneguts: aquests micronutrients tenen beneficis sobre la nostra salut òssia, les nostres capacitats cognitives i la regulació hormonal. Per exemple, en el cas del iode, la seva carència pot provocar-nos problemes de tiroide, mentre que la falta de calci pot accelerar l'osteoporosi. Quant a la seva aportació vitamínica, és bastant anecdòtica. La més present és la vitamina B12 i en una quantitat molt reduïda (3 ug). Sí que conté una mica més de folat (14 ug), que ens ajuda a produir l'ADN i material genètic.

Cocción Minúcia
Cocció Gambeta

Com coure les gambetes?

  1. Omple per la meitat un bol gran amb aigua freda i llança dos o tres grapats de sal, removent perquè es dissolgui el més possible. Una vegada se saturi la barreja, veuràs com l'excés es dipositarà en el fons. Afegeix una bona quantitat de gel perquè necessitarem una aigua el més freda possible. Reserva.
  2. Posa una cassola plena d'aigua a bullir amb un parell de fulles de llorer i quan estigui en ebullició, baixa la intensitat del foc, però deixa'l bullint un parell de minuts més perquè el llorer infusioni. Notaràs una aroma creixent.
  3. Llança ara les gambetes, però de poques en poques. Aquest és un moment clau perquè des que les poses a l'aigua bullint (i és possible que en fer-ho es talli el bull, però no importa) fins que les treguis, no ha de passar més de 30 a 35 segons. No les moguis. Només deixa-les i compta el temps. Veuràs que passen del seu color taronja quan són crues a un to rosaci.
  4. Treu-les el més ràpid possible i posa-les al bol d'aigua gelada. Mou l'aigua lleugerament perquè els arribi el fred intens a totes.
  5. Hauran d'estar en aquest recipient uns 7-8 minuts. Això ho fem, no només per tallar de seguida la cocció i refredar-les, sinó perquè prenguin la sal justa. A l'aigua de la cocció no s'ha de posar sal.