El Fòrum Gastronòmic de Girona tractarà la influència del món vegetal a la cuina i els reptes que suposa per als cuiners el fet d’implementar plats sense carn o fomentar la proteïna vegetal. El director del Fòrum Gastronòmic, Albert Labastida, ha explicat que, al llarg dels dos dies de jornades professionals, hi haurà un centenar de ponències internacionals on hi participaran els germans Roca i altres cuiners destacats com Paco Pérez i Fina Puigdevall. Per altra banda, en les activitats que es faran el cap de setmana del 18 i 19 de març al centre de la ciutat buscaran potenciar l’alimentació saludable.

Evitar el malbaratament de menjar

El Fòrum Gastrònomic de Girona escalfa motors per aquest 2023 amb una edició renovada en què es desplaçarà al centre de la ciutat de Girona amb un conjunt d’activitats obertes a tots els públics. La majoria de les activitats es concentraran en fomentar una alimentació saludable i també sostenible, així com evitar el malbaratament de menjar. Ada Parellada o Raül Balam seran els encarregats d’explicar tècniques i receptes per aconseguir-ho.

Durant el cap de setmana també es farà una cursa de cambrers per posar valor a la professionalitat d’aquest ofici. Labastida també ha apuntat que un dels objectius d’aquesta activitat és mostrar al públic que la gastronomia engloba altres oficis més enllà de la cuina, com pot ser el servei de sala.

forum gastronomic girona acn
Les activitats es concentraran en fomentar una alimentació saludable / Foto: ACN

Pel que fa a les jornades professionals del certamen gastronòmic, es concentraran entre el dilluns 20 i el dimarts 21 de març en el palau firal i de congressos de Girona. En aquest espai hi haurà més de 130 expositors. Les activitats del fòrum es dividiran en cinc espais: l’auditori de debat, l’auditori gastronòmic, l’aula de tast, l’aula de producte i la sala d’innovació.

La influència del món vegetal a la cuina

Entre tots els espais hi haurà un centenar de ponències, tallers i activitats que es faran en les dues jornades professionals. Un dels temes que es fomentarà aquest any és la influència del món vegetal a les cuines. El director del Fòrum Gastronòmic de Girona ha detallat que hi haurà “restauradors de tot l’Estat” que vindran a Girona a explicar com apliquen les proteïnes vegetals als menús i també com redueixen la carn dels plats.

El sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, ha assegurat que “el canvi més important dels últims deu anys a la cuina” és el fet de “valorar un enciam igual que un llagostí o un escamarlà”. En aquest sentit, el sommelier ha assegurat que el Celler ha reduït la presència de la carn en els menús i ha incrementat els plats vegetals per fomentar la salut i la sostenibilitat alimentària. Per la seva banda, la cuinera Martina Puigvert de Les Cols d’Olot ha assegurat que “si la carn es consumeix de forma coherent no hi ha problemes”.

Explosió de restaurants a Girona

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha detallat que el Fòrum Gastronòmic és un esdeveniment important en una ciutat on la gastronomia té un pes molt rellevant. De fet, en els últims anys Madrenas ha detallat que la ciutat ha passat de tenir 200 a 300 restaurants. Per això assegura que l’àmbit de la restauració és un important motor econòmic de la capital gironina i confien en aquest esdeveniment gastronòmic com un congrés de “transferència del coneixement” que ajudi a millorar la qualitat del sector culinari.