La Fira del Gall és un tradicional mercat d'aviram que se celebra a Vilafranca del Penedès des de l'edat mitjana i que torna aquest cap de setmana - 16 i 17 de desembre - per reivindicar, un any més, el reconegut "Gall del Penedès". Aquesta varietat autòctona d'au de corral és molt apreciada per la seva vistositat i carn, per això es converteix en l'autèntic protagonista de la fira. No només la gastronomia té un pes important, també els vins són una part essencial de la Fira del Gall, que acompanyen una gran mostra de cuina d'aviram que presenta des de les receptes més tradicionals a les més noves, amb els vins de la Denominació d'Origen Penedès. Aquesta fira, que arriba el cap de setmana previ a Nadal, és una de les activitats de més envergadura i, en paral·lel amb la Festa Major, la que atrau més nombre de visitants

Gall del Penedès / Foto: Ajuntament Vilafranca
Gall del Penedès / Foto: Ajuntament Vilafranca

Què trobaràs a la Fira del Gall?

Saps que la Fira del Gall té 359 anys d'història? Per això és tan important per al municipi i per a Catalunya. Durant els dies 16 i 17 de desembre, artesania, una gran programació d'activitats per a tota la família i tradició popular culminen un cap de setmana pels amants de la gastronomia i la cultura del nostre país. Què trobaràs a la Fira del Gall? T'ho expliquem, a continuació.

Mercat d'aviram

El mercat d’aviram és l'essència de la Fira del Gall. Antigament, gent d’arreu es desplaçava fins a Vilafranca per comprar l’aviram que degustarien durant les festes nadalenques. En aquest mercat, podràs comprar el Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida que més t’agradi i altre aviram de pagès, a més de disposar del servei d’escorxador perquè te'l puguis endur sacrificat i plomat. El Gall del Penedès va ser reconegut per la Generalitat de Catalunya amb el segell d'IGP l'any 2016. Els animals tenen una edat mínima de 98 dies, es crien en galliners que disposen d'accés a l'aire lliure i tenen una dieta que inclou llavors de raïm. A més, la gran proporció d'àcids grassos insaturats que conté la fa més rica en ferro, més gustosa i amb més antioxidants.

Mostra gastronòmica

La mostra gastronòmica serà un dels epicentres de la fira. S’hi podran degustar gairebé una vintena de plats d’aviram, molts d’ells elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. Hi participaran sis restaurants del territori, i els preus de les degustacions aniran dels 7 € fins als 14 €. Els restaurants de la mostra d'enguany combinaran dues opcions per consumir els diferents plats que presentaran a la mostra: la degustació in situ a la fira i el servei de gastronomia per emportar-se a casa, a La Gastrobotiga.

Celler Penedès Winebar

Situat a la plaça del Vi, hi trobarem el Winebar de la D.O. Penedès. Les persones que el visitin trobaran una completa gamma de vins de la Denominació d’Origen Penedès per degustar i maridar amb productes locals. Hi seran presents 17 firmes vinícoles, que presentaran una àmplia gamma de vins negres, blancs i Clàssic Penedès.

Copa de vi / Foto: Unsplash
Copa de vi / Foto: Unsplash

Gastrobotiga

La Fira es renova als nous temps i s'adapta als mètodes de consum actuals, com és el menjar per a portar. Per això, hi trobaràs tots els plats de la Mostra Gastronòmica preparats per endur-te'ls a casa. També podràs adquirir una àmplia gamma de vins D.O. Penedès que són el complement perfecte per acompanyar els àpats. I l'Associació de criadors posa a la venda el Gall del Penedès amb IGP sacrificat per a punt de cuinar.

Tastos gastronòmics

Una de les grans novetats d'enguany! Amb una forquilla de preus que van des dels 7 fins als 10 euros, es podrà gaudir d'experiències gastronòmiques a través d'un tast lúdic, dinàmic i creatiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!