A l'estiu, quan la calor s'intensifica i busquem opcions fresques a la cuina, les fruites solen ser protagonistes. Però també ho és un problema que molts hem patit: l'oxidació. Tallar una poma, una pera o un plàtan i veure com en minuts adquireixen un to marronós i una textura tova i poc desitjable és més habitual del que ens agradaria. Aquest fenomen es produeix quan l'oxigen de l'aire entra en contacte amb la polpa exposada, desencadenant una reacció enzimàtica provocada pel polifenol oxidasa, també coneguda com a tirosinasa. No només afecta les fruites tallades, sinó també a les peces senceres que s'han colpejat accidentalment. La bona notícia és que existeixen formes senzilles, eficaces i naturals per evitar que les fruites es facin malbé tan de pressa, i mantenir el seu color, sabor i textura intactes durant més temps.
Així evites que la fruita es faci malbé en minuts
Una de les tècniques més útils i fàcils d'aplicar consisteix a submergir la fruita trossejada en aigua freda durant uns minuts, cobrint-la amb paper de cuina per evitar que floti i s'exposi a l'aire. Aquesta pràctica alenteix el contacte amb l'oxigen, especialment efectiva amb peres i pomes.
Suc de llimona
Una altra opció molt coneguda, i amb bon suport per la seva eficàcia, és l'ús de suc de llimona o altres cítrics. L'àcid cítric actua com a barrera antioxidant, frenant el canvi de color. També funciona el suc de pinya o fins i tot certes begudes carbonatades, encara que és important tenir en compte que poden modificar lleugerament el sabor final.
Aigua amb mel o sal
Si es busca un remei més casolà, es pot recórrer a una barreja d'aigua i mel. Amb només dues culleradetes dissoltes en una tassa, n'hi ha prou un minut de remull per obtenir resultats visibles. La mel conté compostos que bloquegen l'acció de l'enzim responsable de l'oxidació. També pot utilitzar-se una solució d'aigua amb sal, deixant reposar la fruita uns minuts abans d'esbandir-la i assecar-la bé.
L'àcid cítric, per exemple, actua com a barrera antioxidant, frenant el canvi de color
Conservació sense rentar i en fred
D'altra banda, la conservació en fred i sense rentar és clau per a fruites delicades com maduixes o nabius. Mantenir-les amb la seva tija i rentar-les només just abans de menjar-les és essencial per allargar la seva frescor. I per als qui opten per guardar fruita ja tallada, convé recórrer a bosses amb tancament hermètic, al buit o fins i tot a un bon embolcall amb paper film, sempre cuidant que no entri aire.
Per a fruites més grans
En el cas de fruites més grans com a síndria o meló, convé cobrir la polpa ben segellada, si és possible amb les seves llavors, i guardar-les a la nevera, on poden durar fins a quatre dies. Fins i tot els plàtans es beneficien de petits trucs: n'hi ha prou amb embolicar l'extrem del carràs amb paper d'alumini o film transparent i mantenir-los allunyats d'altres fruites. Amb aquests consells, gaudir de fruita fresca, saborosa i bonica serà més fàcil que mai.