L'espàrrec és un dels aliments més comuns de la nostra dieta mediterrània. Al costat de la carxofa és la verdura depurativa per excel·lència, i per família se situa en la liliàcia juntament amb cebes i porros. És una verdura rica en potassi, ferro, fòsfor i iode que contribueixen al correcte funcionament del sistema muscular.

Però, són tots els espàrrecs iguals? Segurament t'has plantejat més d'una vegada a què es deu la diferència de color, si són brots diferents o si tenen les mateixes propietats nutricionals.

Els espàrrecs verds i blancs són la mateixa planta

Espárragos verds
Espàrrecs verds / Font: Unsplash

Diferències entre espàrrecs verds i espàrrecs blancs.

Els espàrrecs verds i blancs són la mateixa planta, només que en diferents etapes de la seva maduració. L'espàrrec de color blanc correspon al brot en la seva etapa més jove. Es tracta de la tija que ha crescut dins de la terra i encara no ha sortit a l'exterior. Aquests brots es converteixen en espàrrecs verds quan ja han madurat, han sortit a la superfície i han estat exposats al sol, adquirint la tonalitat verda mitjançant la fotosíntesi (per l'activació de la clorofil·la que acumulen al seu interior).

Poques calories

Abans que res has que tenir present que estem davant d'un aliment baix en calories, sigui de la varietat que sigui. Per això són molt bons i indicats per a dietes d'aprimament o de control de pes. A això cal sumar les seves propietats diürètiques que es troben en l'asparagina, que és l'encarregada de potenciar aquest efecte diürètic. Ambdós la contenen i per això és molt bo els seu consum de manera habitual.

Espárrago Blanc
Espàrrec Blanc / Font: Unsplash

Espàrrecs verds, més nutrients

Però en el cas dels espàrrecs verds cal destacar que contenen molts més nutrients en trets generals a causa d'aquesta maduració que han patit al sol. Si parlem de proteïnes i sucres, els verds tenen menor quantitat que els blancs. Però en la resta de nutrients queden més curts els blancs. És cert que contenen els mateixos nutrients, però la quantitat varia enormement.

En el cas dels verds la quantitat de vitamines del grup B és més gran que en els blancs. El mateix succeeix amb la vitamina C, l'E i l'A, que ambdós la contenen però els verds tenen més quantitat, igual com l'àcid fòlic. No hem d'oblidar els compostos bioquímics que ens aporten els espàrrecs verds i que ens ajudaran a l'hora de mantenir el nostre organisme en perfecte estat.

Fibra

Ambdós tipus d'espàrrecs contenen fibra en abundància que ens ajudarà a mantenir un organisme perfectament depurat i lliure de toxines, però els verds tenen molta més quantitat i d'una qualitat més gran, ajudant molt millor a l'hora d'arrossegar substàncies de rebuig de l'organisme i en la síntesi dels greixos per part de l'intestí. Per això és bo que els incloguem ambdós en la dieta, però si tenim a mà la varietat verda, sempre serà més recomanable.