Si tens a mà una llauna d'escopinyes al natural i llegeixes els ingredients, segurament hi posarà: escopinyes, aigua i sal. Així doncs, a primera vista, aquest brou que ocupa una part de la llauna no sembla ni perillós ni perjudicial per a la salut. Per això, hi ha molta gent que no dubta a beure-se'l i aprofitar fins a l'última gota d'un producte que ha comprat. Mentre que molts d'altres fan cara d'espant quan escolten aquesta idea i cert gest de fàstic quan ho veuen. Amb una nova polèmica ja servida, toca tirar d'experts en nutrició per saber si aquest brou és bo, dolent o ni una cosa ni l'altra.

Beure l'aigua de les escopinyes

La nutricionista Júlia Farré, en el seu compte d'Instagram, ha ofert una explicació senzilla i curta amb què aquest dubte ha quedat més que resolta. Què és aquesta aigua en el que floten les escopinyes? "Aigua, amb bastanta quantitat de sal i, normalment, algun antioxidant com pot ser Vitamina C", aclareix la nutricionista. I, per a què omplir la llauna de líquid? Molt senzill, ja que la funció d'aquest líquid és "mantenir o ajudar a conservar millor aquests aliments", explica Farré.

Olives / Foto: Pixabay
L'aigua de les olives / Foto: Pixabay

Arriba la resposta del milió, encara que després de saber què és el que la compon serà més senzill endevinar que la resposta final és sí. Encara que la Júlia posa especial recalcament en un dels ingredients: "El problema és que estàs ingerint una quantitat de sal bastant elevada", destaca la nutricionista, per la qual cosa si ets hipertens és millor que t'oblidis d'aquest líquid.

Beure l'aigua de les olives

Més del mateix. Encara que en aquest cas hi ha variacions en les preparacions, havent-n'hi al mercat algunes que estan conservades en oli d'oliva, per exemple. De qualsevol manera, per llei, tot el que ve en un envàs està indicat per al consum humà, una altra cosa és que sigui ric o que tingui propietats nutricions destacades, una cosa que en la majoria dels casos no és així.

Adobats / Foto: Pixabay
Envinagrats i l'aigua / Foto: Pixabay

En el cas de les escopinyes (i altres llaunes de peix en conserva al natural) aquest brou es pot utilitzar per preparar alguns plats, sobretot de pasta o arròs. A uns espaguetis cuits li afegeixes una llauna d'escopinyes amb part del seu brou i una mica de tomàquet i tens un plat de pasta ràpid i saborós. Si li afegeixes unes gambes cuites, aquest plat serà de deu. El mateix amb l'arròs. Aquest brou que gairebé sempre tires és ideal per donar-li sabor a un sofregit. Per la seva part, amb el de les olives és habitual preparar un còctel a base de Martini. Ho has provat? I si aquestes olives venen amb oli d'oliva, utilitza aquest or líquid per amanir una amanida verda. També aporta molt gust d'una pasta si afegeixes un bon raig a l'aigua de cocció, igual com notaràs aquest toc especial si el llances a un guisat de carn. A partir d'avui, miraràs aquest brou que sempre tiraves amb altres ulls.