El brou, sigui de pollastre o de verdures, és una recepta que demana de fer grans quantitats. En part perquè es fa sol, no és gaire laboriós, però també perquè els ingredients són econòmics i és possible comprar grans quantitats. També perquè el caldo és un dels productes més versàtils que podem trobar, ja que a més de les clàssiques sopes que et solucionen un primer plat o un sopar, també són ideals per enriquir un guisat o fins i tot passar d'un arròs senzill a un excel·lent arròs.

Així, no és estrany que la immensa majoria de persones, quan es plantegen fer brou, ho faci en gran, a la sopera amb més capacitat i amb la idea de guardar. Però quant temps puc guardar un brou cuinat?

La resposta: sol i amb companyia

La solució a aquesta gran pregunta que tots ens hem fet alguna vegada la té la Júlia Farré. La nutricionista catalana va penjar un post en el seu compte d'Instagram per donar resposta al dubte més comú i, de passada, evitar més problemes digestius als més despistats.

Un brou casolà pot aguantar en perfectes condicions 4 dies a la nevera. El més recomanable és conservar-lo en un pot o tàper de vidre per evitar que es contamini dels sabors que aporta el plàstic. A més, en aquest tipus de recipients és més segur llançar-lo si està calent i fins i tot escalfar-lo directament, quelcom gens recomanable amb el plàstic. D'altra banda, assegura't que es tanca bé per evitar que es contamini amb els aliments crus o amb altres olors.

Brou a la nevera / Foto: Pixabay
Un brou casolà pot aguantar en perfectes condicions 4 dies en la nevera / Foto: Pixabay

Els 4 dies que ens recomana la nutricionista són vàlids per a brous que hem colat i no tenen més ingredients. I és que, quan ja parlem de sopa les xifres canvien una mica. Per exemple, si guardem el brou amb pasta (fideus, per exemple) el temps és menor. I no perquè posi en risc la nostra salut, més aviat per la textura que adquireix la pasta després de moltes hores en contacte amb el brou. També es redueix el temps quan porta peix, encara que només sigui una mica de carn que s'ha quedat després de bullir unes espines. Al contrari, el temps no es redueix si parlem de verdures, encara que el sabor sí que pot apreciar-se una mica més intens.

Necessites més temps?

Si quatre dies no és suficient i el que vols és tenir-lo sempre llest sense mirar el calendari, la millor opció és congelar-lo. Així podràs comptar amb aquest brou casolà fins i tot cinc mesos després de preparar-lo. Així com per conservar-lo a la nevera, per al congelador també són recomanables els recipients de vidre. Encara que sempre has de tenir la precaució de no omplir-los del tot, ja que el líquid en congelar-se augmenta el seu volum.

Brou a la nevera / Foto: Pixabay
Si congeles el caldo pot aguantar fins a cinc mesos / Foto: Pixabay

Un altre consell útil és congelar-lo en racions petites, perquè sempre puguis disposar de la quantitat exacta que necessites i no desaprofitar ni una sola gota d'aquesta menja que tant agrada a tota la família.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!