El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha anunciat aquest dimecres l'impuls de la campanya 'Aprofitem els aliments' que es desenvoluparà arreu de Catalunya al llarg d'aquest setembre i fins a finals d'octubre. L'objectiu és evident: conscienciar, sensibilitzar i reeducar sobre una "emergència social, climàtica i alimentària".

La lluita contra el malbaratament alimentari 

Malbaratar i reaprofitar. Dos verbs antagònics que representen el bé i el mal. El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària. Quan els aliments romanen a l’explotació agrària i es reincorporen al sòl o són compostats in situ parlem de pèrdues alimentàries. Les xifres són preocupants i desoladores: 1 de cada 3 aliments que es produeix al món s’acaba llançant. Això significa que es malbaraten 1.300 milions de tones d’aliments anualment en tot el planeta i que només amb una reducció del 25% d'aquesta xifra es podria acabar amb la desnutrició mundial.

malbaratment alimentari joan gòdia ada parellada (1)
Diferents activitats per lluitar contra el malbaratament alimentari / Foto: Carlos Baglietto

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, ha manifestat la voluntat de fer aquesta campanya com un "punt d'inflexió i una referència" per ajudar a conscienciar la ciutadania  de la "gran problemàtica del desaprofitament alimentari". "Les dades s’han d’explicar per canviar el marc mental de la societat, ja que són causes entrellaçades", ha indicat Gòdia que ha afegit que "cal fer un esforç entre tots, individualment i col·lectivament per revertir la situació". Per aquest motiu, des del Departament lluiten efervescentment contra el malbaratament a través d'un Pla Estratègic iniciat el 2021 i previst fins al 2026. "Hi ha unes 300 mesures i requereix un ampli consens entre tota la població", ha sentenciat.

A partir del 26 de setembre i fins al 6 d'octubre s'han organitzat un total de 18 àpats que se celebraran als 18 restaurants de Catalunya implicats en aquesta campanya sota el nom de Gastrorecup. Les trobades, amb joves cuiners de tot el país, estaran apadrinats per la xef Ada Parellada i seran actes oberts a tot el públic. La cuinera ha ressaltat que "el malbaratament només es podrà combatre des de la unió i la col·lectivització" i que la cadena "ha de ser més gran per transformar el malbaratament en reaprofitament".

Front comú contra el malbaratament alimentari

Amb la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors es pretén donar a conèixer la iniciativa i estendre el coneixement imprescindible sobre la matèria per fer un gir de 180 graus sobre el malbaratament. Els restaurants que formaran part dels Gastrorecups són el Semproniana (Barcelona), CETT Hotel (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Albert Guzman (La Ràpita), Antic Molí (Ulldecona), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Gami (Cambrils), Can Xapes (Cornellà del Terri), Normal (Girona), Casamar (Llafranc), Escola d'Hostaleria de Girona, La Boscana (Bellvís), La Cava (Tàrrega), L'Antic Forna (Cervera), Xopluc (La Fuliola) i Hotel Pessets (Sort).

Més enllà dels 18 restaurants i els 18 àpats, també s'han programat diverses activitats per dur a terme en les pròximes setmanes a les províncies de Catalunya per tal d'estendre el fenomen a tots els racons del país. En el marc de les activitats pensades hi ha el Gran Dinar d'Aprofitament a Tarragona que tindrà lloc el dissabte 7 d'octubre. Un àpat popular i gratuït i el menjar s'elaborarà amb aliments recuperats fruit d'espigolades en camps i de recollides d'excedents en mercats. L'endemà 8 d'octubre es durà a terme la 3a marató d'espigolades (#JoEspigolo) que servirà per aplegar gent per recuperar fruita i verdura dels camps. Serà una marató simultània a Lleida, Tarragona, Baix Llobregat i la Tordera. Finalment, Reus acollirà el 17 d'octubre la jornada Aprofitem els Aliments que té com a objectiu donar visibilitat a diversos projectes relacionats amb la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a la zona de Tarragona i les Terres de l'Ebre.